fbpx

Verdijeva opera Traviata u HNK!

Zagreb…

Nagrađivani kazahstanski tenor Medet Chotabayev prvi puta na daskama HNK

Traviata

TraviataZagrebačkom premijerom opere ‘Traviata‘, prvotno izvedene u Rijeci 2009. godine, u rujnu je otvorena ovogodišnja sezona Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.
– Novu, 2016. godinu opet započinjemo uz dvije izvedbe ove omiljene Verdijeve opere, ovaj puta pod ravnanjem Josipa Šege, u režiji Janusza Kice. Izvedbe će se održati 8. i 13. siječnja 2016. godine. U potonjoj izvedbi, u jednoj od glavnih uloga nastupa kazahstanski tenor Medet Chotabayev, ovom višestruko nagrađivanom pjevaču, glavnom solistu operne kuće Astana u Kazahstanu, ovo će biti prvi nastup u HNK u Zagrebu – poručuju iz HNK u Zagrebu.
TraviataTragična ljubavna priča o ljubavi kurtizane Violette Valery i Alfreda Germonta nastala je prema Dumasovu romanu Dama s kamelijama, a zacijelo je najpoznatija opera unutar melodramatskoga žanra. Venecijanska praizvedbe opere Traviata održana je davne 1853., a 163 godine kasnije, popularnost skladatelja i djela ne jenjava.
U vrijeme nastanka, Traviata je bila suvremena opera, što je i danas njezina vrijednost – svevremenost, omniprezentnost stanja i situacija, a priča je u tranzicijskim zemljama danas aktualnija nego ikada. Humanizam i traženje životnog smisla u mogućnosti doživljavanja i ostvarivanja najdubljih ljubavnih emocija kao apsolutne vrijednosti, što je tako teško realizirati, vrijednosti su koje je naveo maestro Nikša Bareza, direktor Opere HNK, povodom zagrebačke premijere u rujnu 2015.
Verdi je Traviatu napisao za samo četiri tjedna, a djelo je uz opere Rigoletto i Trubadur dio njegove Latinske trilogije koja se bazira na ‘deformiranim’ protagonistima, a koji kroz ljubav proživljavaju transformaciju. Opera se izvodi u integralnoj verziji kako je postavljena muzički i scenski na premijeri u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci.
U ulozi Violette nastupa prvakinja beogradske Opere Sanja Kerkez, u ulozi Alfreda tenor Nikša Radovanović, a u ulozi Giorgia Germonta nacionalni prvak Vitomir Marof.
Medet ChotabayevU izvedbi 13. siječnja ulogu Alfreda odigrat će kazahstanski tenor Medet Chotabayev. Rođen u Kazahstanu, glazbeno obrazovanje Chotabayev je osim u svojoj domovini stekao i na akademiji u talijanskom Pesaru. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada, između ostalih osvojio je prvo mjesto za najboljeg tenora na Međunarodnom pjevačkom natjecanju u Moskvi, treće mjesto na međunarodnom natjecanju u Operi u Parizu 2010. te prvo mjesto na međunarodnom pjevačkom natjecanju u Veroni 2013. Od sezone 2013/14 Chotobayev je glavni solist operne kuće Astana u Kazahstanu.
Dirigent je Josip Šego, a redatelj Janusz Kica. U predstavi nastupaju: Sanja Kerkez, Helena Lucić Šego, Tanja Ruždjak, Nikša Radovanović/ Medet Chotabayev, Vitomir Marof, Božimir Lovrić/ Siniša Galović, Ozren Bilušić, Antonio Brajković/ Alen Ruško, Ivica Trubić/ Robert Palić , Mario Bokun, Ivan Šatalić. Opera se izvodi na talijanskome izvorniku uz prijevod Nenada Turkalja.

Foto: Press