fbpx

Jazz orkestar HRT koncertom otvorio sezonu

Zagreb…

Javier EdgardoOvotjedna je glazbena događanja upotpunio sjajan koncert Argentina: Escenas en Big Band skladatelja i solista Javiera Girotta i Jazz orkestra Hrvatske radiotelevizije kojim je u srijedu 5. listopada u prepunoj dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti započela nova koncertna sezona Jazz orkestra Hrvatske radiotelevizije.
Talijansko-argentinski saksofonist, flautist, klarinetist, skladatelj i aranžer Javier Edgardo Girotto svestran je glazbenik koji djeluje na području jazza, pop-glazbe te klasične i kazališne glazbe. Surađuje s glazbenicima različitih žanrova pri čemu su ističu suradnja s lutnjistom Anouarom Brahemom, saksofonistom, oboistom, hornistom i klarinetistom Paulom McCandlessom te pjevačicom i udaraljkašicom Mercedes Sosa. Međutim, najvjerniji je izričaju jazza koji je u njegovu stvaralaštvu prisutan i kad eksperimentira s drugim žanrovima.
Od samoga je početka karijere bio zainteresiran za spajanje jazza s latinskoameričkom glazbom, posebice argentinskom, što je bio predmet njegovih istraživanja i brojnih koncerata s različitim sastavima i formacijama, od dueta do orkestra. Na koncertu u Muzeju suvremene umjetnosti njegova glazba prepuna emocija i senzualnosti, tuge, nježnosti i ljepote predstavljena u orkestraciji za veliki orkestar te začinjena solističkim bravurama i improvizacijama samoga Javiera Girotta, ali i solista Jazz orkestra Hrvatske radiotelevizije.
JazzGotovo dva i pol sata publika je uživala u iznimnome ozračju koju su pod sigurnim vodstvom šef-dirigenta Jazz orkestra Hrvatske radiotelevizije Andreasa Marinella stvorili glazbenici počastivši je dvjema dodatnim skladbama od kojih Girotto jednu nikad prije nije izveo u jazz-aranžmanu.
Jazz orkestar Hrvatske radiotelevizije ponovno je u Gorgoni 7. prosinca s novom poslasticom: praizvedbama novih skladbi odabranih na upravo završenome natječaju koje će do koncertnoga predstavljanja biti dorađene i usavršene na kreativnim radionicama pod vodstvom Andreasa Marinella i Zorana Ščekića te u organizaciji Hrvatske radiotelevizije i Hrvatskoga društva skladatelja.

Foto: Dinko Bažulić za HRT – Press