fbpx

Kristijan Ugrina: Lijepe riječi ne koštaju, a toliko toga daju!

Kristijan UgrinaKristijan Ugrina napravio je edukativnu i duhovitu dječju predstavu ‘Bonton‘ koja je namijenjena uzrastu od pet do deset godina. Predstava će se još igrati sutra, 17. studenog 2013. s početkom u 16.00 sati na vidikovcu Zagreb Eye. Glumac nam je ispričao kako je nastala predstava te otkrio kako svoju djecu uči lijepom ponašanju.

Scena: Koje su najvažnije rečenice u predstavi ‘Bonton’?
Riječi poput hvala, molim. Uvijek, svuda reći volim, dobar dan i laku noć, baš čarobnu ima moć. Lijepe riječi ne koštaju, a toliko toga daju. Uvijek im se svi vesele i uvijek ih čuti žele.

Scena: Kako je nastala predstava?
Javila mi se ideja o predstavi na temu koja je svevremenska, a takve predstave nema. Tada sam napisao prvu verziju teksta okružen raznim ‘bontonovima’ iz kojih sam crpio podatke. Zatim se uključio moj dragi prijatelj Željko Zorica-Šiš i zajedno smo, uz razne suradnike, napravili tu predstavu.

Kristijan UgrinaScena: Kako ste vi u djetinjstvu učili o lijepom ponašanju? A kako ste učili svoju djecu?
Roditelji, vrtić, škola, kazalište, ali i ulica su me učili pravilima bontona. Svatko iz svog kuta gledanja. Pravila su pravila, ali ja sam iz svega izvukao ponešto i sada to prenosim i na svoju djecu. Razlika između učenja djecu kroz predstavu i učenja djece kao roditelj je u tome što roditelj mora milijun puta ponoviti istu stvar dok ne ‘legne’, a u predstavi bi to bilo strašno dosadno. No ona dođe kao potvrda da je ono što im kao roditelji govorimo zaista tako i da ta pravila vrijede za sve, a ne samo za njih.

Scena: Koja vam je reakcija djece do sad bila najzanimljivija?
Uf, bilo ih je zaista jako puno jer je predstava interaktivna i djeca se potpuno otvore dok predstavu gledaju, a svi znamo što su onda u stanju izgovoriti i napraviti.

Scena: Neka poruka roditeljima…?
Budite dosadni dok ponavljate. Ponavljanje je majka mudrosti, a dosada je otac utvrđivanja te mudrosti.

Foto: Press Scena.hr