fbpx

Kultni filmaš Adam Curtis novi gost Filozofskog teatra

Zagreb…

Nastavljajući ovogodišnju sezonu kao novi gosta Filozofskog teatra u HNK u Zagrebu je kultni filmaš Adam Curtis

Adam CurtisRedatelj kultnog statusa, Adam Curtis, čiji filmovi istražuju suvremeni svijet kroz prepoznatljiv spoj uzbudljive montaže psihologije, filozofije i povijesti politike, prvi će put nastupiti pred hrvatskom publikom upravo u zagrebačkome HNK. Tijekom karijere usko je surađivao s BBC-em, a jedna od njegovih najdražih tema je, kako sam Curtis govori; moć i kako ona djeluje u društvu.
Jedan od njegovih najpoznatijih filmova, i u Hrvatskoj, svakako je Stoljeće sebstva/The Century of the Self u kojemu pokazuje, od Freuda, preko njegova nećaka Edwarda Bernaysa pa sve do današnje Amerike, na koji je način izmišljena struka koja se i kod nas danas zove PR / Public Relations. Pravi termin prema Curtisu, i Freudovu nećaku, trebao bi biti propaganda. Jedna od tema koja prožima sve Curtisove filmove jest i ta kako su različite elite (od nacista do Busha, a odnedavno i Trumpa) koristile ideologiju, ne samo da bi nametnule svoj pogled na svijet, nego i osvojile te zadržale vlast. Među njegovim najpoznatijim filmovima su još Pandorina kutija, 1992., Moć noćnih mora, 2004., Zamka: što se dogodilo s našim snom o slobodi, 2007., a najnoviji dokumentarac Hipernormalizacija iz 2016. istražuje što se dogodilo s postsocijalističkim društvima uslijed ekspanzije kapitalizma.
Najavljujući novoga gosta, urednik i voditelj Filozofskoga teatra Srećko Horvat sažima zašto smatra da je upravo u ovome trenutku važno da Curtis napokon dolazi u Hrvatsku:
– Adam Curtis je već barem dva desetljeća prisutan kao kultna figura među hrvatskom publikom kojoj je stalo shvatiti i protumačiti današnji svijet, od takozvane postsocijalističke tranzicije do kapitalističkoga realizma. U vremenu u kojemu nam se iznova nameću razne ideologije, upravo je gostovanje Adama Curtisa prijeko potreban pogled iza kulisa moći, tehnokracije i ideologije.
U sklopu Filozofskog teatra s Adamom Curtisom 29. travnja u Hrvatskome narodnom kazalištu, hrvatska će publika ekskluzivno imati prigodu vidjeti i neke od isječaka iz autorovih najnovijih radova, a sudeći po temama kojima se Curtis dosada bavio, očekuje nas intrigantna noć u HNK.

Foto: Press