Magelli: Prezirem cenzuru, ovo je najagresivnija verzija Mačka na vrućem limenom krovu
By Gordana Malašić Lazić On 17 lis., 2018 At 02:00 PM | Categorized As Intervju, Kazalište, Kultura | With 0 Comments

S premijere…

Pravo na slobodnu ljubav, potreba za ljubavlju, homoseksualnost, grabež za nasljedstvom, potreba za prihvaćanjem, mržnja, strah, bolest, laž, istina, smrt i obitelj

Paolo Magelli

Paolo Magelli– Ja prezirem cenzuru. Mislim da je Tennessee Williams bio u pravu kad je prosvjedovao ispred kina za vrijeme premijere s transparentom – Nemojte više gledati ovo smeće, to će američku kulturnu svijest vratiti za 50 godina unatrag. I Paul Newman je bio vrlo nezadovoljan, ali meni to nije bilo bitno. Meni je bilo bitno to veliko djelo – rekao je redatelj predstave ‘Mačka na vrućem limenom krovu’ Paolo Magelli za portal Scena.hr. Prošle subote u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu bila je premijera predstave ‘Mačka na vrućem limenom krovu’. Za taj dramski tekst Williams je dobio Pulitzerovu nagradu 1955. godine. Po predstavi je snimljen i film u kojem su glavne uloge nosili Elizabeth Taylor, Paul Newman i Burl Ives. U središtu priče je obitelj u kojoj se svaki član suočava s teškom istinom o sebi i raskrinkava laž u kojoj su godinama živjeli. Između ostalog, priča progovara i o homoseksualnosti. Williams je navodno bio nezadovoljan scenarijem jer su izbačene homoseksualne teme. Tako je iz filma uklonjena kritika homofobije i seksizma koje djelo Williamsa u sebi ima. I upravo je zbog toga autor drame bio nezadovoljan. No zato je Magelli zagrebačkoj publici pokazao verziju tog velikog djela bez cenzure. A teme o kojima predstava govori i danas su jako aktualne, kao i pravo na slobodnu ljubav.

Paolo Magelli

– To je treća verzija, i to najagresivnija verzija – naglasio je Magelli za portal Scena.hr. U ulogama Maggie i Bricka nastupaju Zrinka Cvitešić i Filip Vidović, mama i tata Pollitt su Ksenija Marinković i Milan Pleština, Brickovog brata i njegovu ženu glume Dušan Bućan i Ana Begić, velečasni Tooker je Livio Badurina, a dr. Baugha glumit će Goran Grgić. U predstavi nastupaju i pjevači Lucija Jelušić, Stefano Surian, Josip Roša te petoro djece. Dramaturginja predstave je Željka Udovičić, scenograf Lorenzo Banci, a kostimograf Leo Kulaš. A što o predstavi kažu Zrinka Cvitešić i Ana Begić Tahiri te kako je bilo na premijeri pročitajte na linkovima:
Zrinka Cvitešić: Predstava pokazuje da se o problemima treba razgovarati
Ana Begić Tahiri: Uloga je specijalna, zapakirana kao bombon, a zlo živo
Niko Kranjčar: Predstava Mačka na vrućem limenom krovu je divna

Foto: Scena.hr

comment closed