fbpx

Kinoteka u šumi: “Ružičasti flamingosi” i ostali buntovnici

Kinoteka na Ljetnoj pozornici Tuškanac

Niz klasika i aktualnih uspješnica u drugoj polovici kolovoza na Ljetnoj pozornici Tuškanac!

U drugoj polovici kolovoza na Ljetnoj pozornici Tuškanac publiku će u sklopu Filma u šumi dočekati restaurirane inačice “Božjeg oklopa” Jackieja Chana, “Buntovnika neonskog boga” Tsaija Ming-lianga te kultni klasik Johna Watersa “Ružičasti flamingosi”, ali i regionalni hitovi.

Buntovnici neonskog boga

Radi se o egzistencijalističkoj komediji malezijskog redatelja Tsaija Ming-lianga, koja govorio otuđenoj mladeži u neonom okupanom Taipeiju.

Riječ je o jednom od najboljih filmova 1990-ih, koji svojom melankolijom, žudnjom i neonskim vedutama podsjeća na radove Wonga Kar-waija, a na Ljetnoj pozornici Tuškanac u četvrtak, 25. kolovoza, u 20,30 sati prikazuje se njegova restaurirana inačica, istaknuli su organizatori.

Kultni petak: Ružičasti flamingosi

Kultni film Johna Watersa o dvije obitelji u borbi za titulu ‘najodvratnije osobe na svijetu’, s legendarnim Divineom u naslovnoj ulozi, ove godine slavi pedeseti rođendan.

Snimljeni za svega 12 tisuća dolara s ekipom lokalnih probisvijeta te lišeni bilo kakvih skrupula, ograničenja ili obzira, “Ružičasti flamingosi” subverzivna su i transgresivna satira na malograđanštinu, koja u devedesetak minuta trajanja krši više tabua po jedinici vremena nego brojni drugi američki filmovi.

Na Ljetnoj pozornici Tuškanac u petak, 26. kolovoza, u 20,30 sati prikazat će se nedavno restaurirana, necenzurirana i integralna verzija Watersova remek-djela lošeg ukusa – filma koji nije za svakoga (a možda nije ni za nikoga), iako bi ga baš zbog toga svi trebali vidjeti, naglašavaju organizatori.

Kinoteka u šumi: Božji oklop

Kinoteku u šumi, u srijedu, 1. rujna, u 20 sati zaključit će “Božji oklop”, veliki hit Jackieja Chana, koji je kroz priču o potrazi za mitskim predmetom iz naslova nastojao nadmašiti Indianu Jonesa i Otimače izgubljenog kovčega.

Rezultat je jedan od najuspješnijih hongkonških filmova svih vremena, koji u najboljoj Chanovoj maniri kombinira akciju, fizički humor i borilačku koreografiju – realizirane bez računalnih efekata na koje smo danas navikli.

Valja spomenuti i da je Božji oklop dijelom sniman u Zagrebu, i to na lokacijama na Gornjem gradu, Dolcu i Trnu, pri čemu su manje uloge u filmu odigrali i hrvatski glumci.

Film u šumi: Regionalni hitovi

Na Ljetnoj pozornici održat će se i zagrebačke premijere regionalnih uspješnica.

Jedna od njih je “Prasica”, komedija o milenijalcima koja je osvojila slovenske gledatelje i struku, slovenske redateljice Tijane Zinajić. Film će biti prikazan u subotu, 27. kolovoza, u 20,30 sati.

Uz tom, u utorak, 30. kolovoza, u 20 sati na rasporedu je i “Ljeto kada sam naučila letjeti” Radivoja Andrića (Kad odrastem bit ću kengur). U pitanju je priča o odrastanju smještena na otoku Hvaru, koju je u srpskim kinima vidjelo 200 tisuća gledatelja, a koja je u Puli je osvojila Nagradu publike u Međunarodnom programu.

Osim toga, u srijedu, 24. kolovoza, u 20,30 sati, na rasporedu je i veliki pobjednik Pulskog filmskog festivala, “Zbornica“, Sonje Tarokić. Priča prati satiričnu dinamiku između nastavnika i učenika jedne osnovne škole. Film je nagrađen s pet Zlatnih Arena, uključujući one za film, režiju, Stojana Matavulja kao glavnog glumca i Nives Ivanković kao sporednu glumicu.

Film u šumi: Kroz džunglu i planine

“Sjećanja”, novi film originalnog suvremenog redatelja Apichatponga Weerasethakula, na programu će biti u srijedu, 31. kolovoza, u 20 sati. Riječ je o atmosferičnom i imerzivnom filmu o istraživanju tajanstvenog zvuka u kolumbijskoj prašumi, s karizmatičnom Tildom Swinton u glavnoj ulozi. Film je osvojio Nagradu žirija u Cannesu.

Pred sam kraj sezone publika će moći pogledati i munuciozno režiran politički triler Jana P. Matuszyńskog “Ne ostavljaj tragove”, koji je inspiriran istinitom pričom o ubojstvu mladog pjesnika Grzegorza Przemyka u komunističkoj Poljskoj 1980-ih. Film je svjetsku premijeru imao u službenoj konkurenciji Venecijanskog festivala 2021., a bio je i poljski predstavnik u utrci za Oscare 2022. Na Ljetnoj pozornici bit će prikazan u petak, 2. rujna, u 20 sati.

Organizatori preporučuju online kupnju karata radi osiguravanja mjesta na vrijeme.

Za filmove koji se prikazuju u sklopu programa Kinoteka u šumi vrijedi Filmski pokaz, a više informacija o programu možete pronaći na www.ljepotu.hr.

Facebook stranica: https://www.facebook.com/ljetnapozornicatuskanac

Instagram: @ljetna_pozornica_tuskanac

Foto: Press – Centar Cesarec, Ljetna pozornica Tuškanac