fbpx

Medici – gospodari Firence napokon na malim ekranima

HRT…

Vrhunska hit-serija Medici koja je osvojila svijet i koju je režirao proslavljeni hrvatsko-američki filmaš Sergio Mimica

MediciNakon što je doslovce “poharala” Italiju, a potom i cijeli svijet, visokobudžetna povijesno-politička obiteljska drama “Medici – gospodari Firence“, koja prati začudnu sudbinu glasovite firentinske obitelji Medici s polovice 15. stoljeća, od nedjelje 22. rujna u 22:05 na HTV2, napokon stiže i u Hrvatsku. Naime, osim sjajnih kritika i rekordne gledanosti (a posebno u Italiji, gdje je “nadigrala” i njihov Juventus), ta vrhunska kostimirana hit-serija zanimljiva je našoj publici i zbog činjenice da ju potpisuje proslavljeni hrvatsko-američki redatelj Sergio Mimica-Gezzan (inače sin doajena hrvatskog filma Vatroslava Mimice).
Serija počinje šokantnom scenom smrti Giovannija de’ Medicija (Dustina Hoffmana), koji šećući svojim idiličnim vinogradom pojede otrovano grožđe – te scenom sprovoda, na kojem lijes prati čitava obitelj na čelu sa sinovima Cosimom (Richard Madden) i Lorenzom (Stuart Martin), koji doznaju da im je otac otrovan, ali to zadrže za sebe – da bi se radnja vratila dvadeset godina unatrag, u doba kad je Giovanni bio apsolutni poglavar obitelji i određivao tko će ga naslijediti.
MediciNaime, Giovanni, sin firentinskog trgovca vunom oduvijek je želio da njegova djeca i djeca njegove djece žive boljim životom nego što je bio njegov – jer sredinom 15. stoljeća bogati su bili nezamislivo bogati, dok su siromašni bili jadni i bijedni, a srednja klasa nije uopće postojala… Tako Giovanni postaje bankar i to ne bilo kakav – prvi bankar nikog drugog doli samog Pape… Takav je položaj donio njemu i njegovoj obitelji golemo bogatstvo i nezamislivu moć. No mnogo je važnije da je Papa obznanio da se bankarske usluge kakve pruža Medici ne smatraju lihvarenjem, što se dotad smatralo velikim grijehom. Uslijedile su radikalne promjene. Prvi put u povijesti mlađe su generacije, prepune ideja i ambicija, mogle doći u posjed kapitala, što je značilo da mogu sanjati o boljem životu za sebe i svoju obitelj. To je bio svojevrstan začetak novog, modernog svijeta u kojemu danas živimo.
Dok je u Firenci Giovanni širio svoj bankarski imperij, u Rimu su otkrivene ruševine iz antičkog doba. Umjetnici su ponovno počeli otkrivati svijet ljepote koji je stoljećima bio posve zanemaren. Giovanni, njegov sin Cosimo, i nadasve, njegov unuk Lorenzo Veličanstveni, postali su mecene velikih umjetnika koje su nadahnula novootkrivena blaga. Mnogi su tada smatrali da je njihova umjetnost skandalozna i poganska, ali ne i Medici, koji se pružali punu podršku najznačajnijim umjetnicima onoga vremena, poput Donatella, Brunelleschija, Botticellija, da Vincija i Michelangela, kao i brojnim drugima. To je bilo vrijeme rađanja onoga što danas zovemo renesansom, epohe najvećeg ponovnog rođenja umjetnosti koju je svijet ikada vidio.
Dio Giovannijevog plana bilo je i povezivanje s uglednim plemićkim obiteljima, i to ženidbom njegovih sinova. Zbog toga je Cosimo bio prisiljen žrtvovati svoje snove i oženiti se groficom Bardi, nasljednicom iz osiromašene plemićke obitelji. Iako nije voljela svog muža, grofica se pokazala kao oštrouman i odan saveznik, pomažući Cosimu da sačuva obiteljski ugled i položaj unatoč brojnim napadima, epidemiji kuge i unutarnjim sukobima. A nakon što se Cosimo vrati iz progonstva u Veneciji i sa sobom dovede sluškinju Maddalenu, svoju ljubavnicu, grofica proguta ponos te prima tu ženu u svoj dom.
Serija Medici je, dakle, mnogo toga: obiteljska drama, kriminalistička priča, politički triler i povijesni spektakl. U njoj nastupaju svjetski poznati glumci. U cijelosti je snimljena u Engleskoj i na pitoresknim lokacijama Toskane i Rima. Naravno, to uključuje i samu firentinsku katedralu, kao i druge povijesne lokacije u Firenci – gradu Medicija. Prvu sezonu serije čini 8 epizoda.
Uloge: Richard Madden (Cosimo), Stuart Martin (Lorenzo), Annabel Scholey (Contessina), Guido Caprino (Marco Bello), Alessandro Sperduti (Piero), Lex Shrapnel (Rinaldo Albizzi), Sarah Felberbaum (Maddalena), Miriam Leone (Bianca), Valentina Belle (Lucrezia), David Bamber (papa Eugen IV.), Valentina Cervi (Alessandra Albizzi)… i Dustin Hoffman (Giovanni de’ Medici).

Serija Medici
Autori: Frank Spotnitz i Nicholas Meyer
Redatelj: Sergio Mimica-Gezzan
Produkcija: RAI

Foto: Press