fbpx

Nagrada za najbolju pjevačicu nosi ime Tereza Kesovija

Music pub…

Glasovitu pjevačicu Terezu Kesoviju ganula je vijest što će glazbena nagrada Music pub za najbolju pjevačicu ubuduće nositi upravo njezino ime

Tereza Kesovija– Joj, Bože, kako je to lijepo! Kako je to dirljivo! Što mogu reći na to? Mogu pomisliti da možda nisam toliko zaslužna, a opet, s druge strane, znam da sam uvijek bila iskrena i da je moja iskrenost prepoznata. Nemam riječi. Ne znam kako reći hvala. Ovo je prekrasno – kroz suze je rekla Tereza Kesovija, nakon što joj je odluku da nagrada nosi upravo njezino ime priopćio autor i urednik emisije Zlatko Turkalj Turki.
Najstarija hrvatska glazbena nagrada, Music pub, dodjeljuje se neprekidno još od 1992. godine. U istoimenoj emisiji na Drugome programu Hrvatskoga radija danas je objavljeno da će nagrada za najbolju pjevačicu ubuduće nositi ime ‘Tereza Kesovija’, po našoj glasovitoj glazbenoj umjetnici.
Tereza Kesovija, TurkiGostujući u emisiji Music pub, Tereza se prisjetila nekih važnih trenutaka svoje impresivne karijere koja traje čak 60 godina, što će proslaviti velikim koncertom u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u veljači iduće godine. Premda je glazbeničku karijeru počela kao flautistica, studirajući taj instrument na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, Terezu je put ipak odveo prema pjevanju.
– Put je bio baviti se glazbom pod svaku cijenu – rekla je Tereza.
Pjevati je poželjela kada je, kao članica orkestra Ferde Pomykala, sudjelovala na Opatijskome festivalu i promatrala pjevače na pozornici. Uskoro je flauta pala u drugi plan, a Tereza se počela afirmirati kao vokalistica. Prvu veliku priliku dobila je u poznatom Varijeteu (današnji Kerempuh), gdje su Viki Glovacki i Braco Reiss organizirali natjecanje Prvi pljesak.
Tereza je kao poseban trenutak izdvojila jedan od svojih prvih nastupa, onaj s danas poznatim skladateljem Đelom Jusićem, kojim su zaradili velik pljesak publike.
– Odjednom smo postali svjesni da što god hoćemo – mi možemo – rekla je Tereza koja je svojim nastupima obilježila mnoge domaće festivale, pogotovo Splitski i Zagrebački, te pjevala na mnogim važnim pozornicama diljem svijeta.
Za Terezinu karijeru ipak je najvažnija pozornica pariške Olympije, gdje je prvi samostalni koncert održala 1988., a vratila joj se 2007. i priredila trijumfalan povratak.
Tereza Kesovija– Kada dođete na tu scenu, kojom su koračale mnoge velike zvijezde, osjetite čudan treptaj u grudima; nešto što vas jako uzbuđuje i tjera da osjetite ponos što ste sada vi na tome mjestu – otkrila je Tereza Turkiju.
Šest desetljeća dugu karijeru ove velike umjetnice obilježile su mnoge pjesme i suradnja s mnogobrojnim autorima i glazbenicima, no pjesma koja je zaslužna za njezin uspjeh na francuskim pozornicama te za ugovor s uglednom diskografskom kućom EMI naslovna je pjesma iz filma “Doktor Živago” – “Larina pjesma”.
– Bila sam jako ponosna i ostat ću ponosna do kraja života što tu pjesmu, koju sam prva ja otpjevala, publika dan danas prihvaća. Lara mi je značila jako puno. Donijela mi je sreću – istaknula je.
Naravno, uspjeh ima i drugu stranu, kako je u razgovoru s Terezom istaknuo Zlatko Turkalj. U autobiografiji ‘To sam ja’, Tereza spominje težak život i tijekom studija (kada su ona i njezin prijatelj Arsen Dedić dijelili jedan pulover), ali i poslije tijekom života u Francuskoj, gdje je stanovala u maloj sobi u potkrovlju. Ipak, na pozornici je uvijek bila vedra, nasmiješena i temperamentna.
– Kako ste uspjeli, kada bi se upalila svjetla reflektora, na sat-dva odvojiti ta dva svijeta? – upitao ju je Turki.
Tereza Kesovija, Turki– Zahvaljujem na tom pitanju, jer mi nitko to pitanje na taj način nije postavio. Moj život tada je bio jako težak, ali moja tvrda konavoska tikva mi je rekla: Nećeš se vratiti u zemlju da te netko pita što si napravila, a da ti pokunjeno odgovoriš – Ništa. Ti si došla ovdje da nešto postigneš i ti ćeš to postići, pod svaku cijenu – odgovorila je Tereza.
To se i ostvarilo. Tereza je inspiracija i uzor ne samo mnogobrojnoj publici, nego i kolegama. A koja će prva pjevačica osvojiti uglednu nagradu ‘Tereza Kesovija’ te tko će osvojiti nagrade u ostalim kategorijama doznat će se tijekom siječnja u emisijama Music pub na Drugome programu Hrvatskoga radija.
Podsjetimo, nagrada Music pub za najboljega pjevača od prošle godine nazvana je ‘Oliver Dragojević’.

Foto: Press