fbpx

Premijera: Mozartova komična opera Figarov pir

Rijeka…

Na sceni HNK Ivana pl. Zajca Mozartovu komična opera Figarov pir

Medijski pokrovitelj Scena.hr

Figarov pirMeđunarodna koprodukcija riječke Opere, amsterdamske Fondacije Punto Arte i tršćanskog Piccolo Festival del Friuli Venezia Giulia premijerno postavlja na scenu HNK Ivana pl. Zajca Mozartovu komičnu operu Figarov pir, nakon 50 godina, u subotu 30. ožujka u 18.00 sati!
Neočekivani obrati, osveta, prerušavanje, ljubav, smicalice, nadmudrivanje i vjenčanje, Figarov inat, grofova bahatost, Susannina mudrost i melankolija grofice u operi glazbenog genijalca Mozarta i elokventnog libretista Lorenza da Pontea! Mozartova popularnost godinama samo raste, on ne prestaje biti jedna od najvažnijih umjetničkih osobnosti milenija i 228 godina nakon smrti, a njegova glazba ostaje univerzalna.
Intendant riječkog Kazališta Marin Blažević zahvalio se na desetogodišnjoj vjernosti Ini, generalnom sponzoru operne premijere, u sponzoriranju svih programa.
– Neizmjerno sam zahvalan Ini što ne odustaju od nas i nadam se da će tako ostati i dalje – kazao je intendant.
Naglasio je kako je Figarov pir druga ovosezonska međunarodna koprodukcija riječke Opere nakon one s Ravennom („Romeo i Julija”) te kako se time naznačuju strateški ciljevi HNK Ivana pl. Zajca. Blažević je potom nastavio o režiji, dirigentu, orkestru i solistima:
Figarov pir– Redateljica Eva Buchmann postavila je ovu predstavu ranije u Italiji 10. srpnja prošle godine, a u Rijeci će publika imati priliku vidjeti verziju s posve novom podjelom i dorađenom režijom. Ono što se posebno ističe su redateljičino strpljenje i fokus na detaljima. Tekst je razložen u mizanscenu, u sitnim glumačkim interakcijama, gotovo da ne morate razumjeti jezik. Riječ je o minucioznom radu redateljice koja je razvila veliki smisao za detalj, nešto što smo imali Figarov pirprilike vidjeti primjerice u režijama velikog Fabrizia Melana. Maestro Stefano Rabaglia radio je s riječkim orkestrom za kojeg sada možemo reći da je najbolji operni orkestar u regiji jer svakim svojim novim projektom dokazuju svoj rast. Robert Kolar nije uspio spremiti ulogu grofa Almavive pa će se u toj ulozi pojaviti gost, bariton koji je ovu ulogu tumačio i na talijanskoj premijeri predstave, Oliviero Giorgiutti. Ingrid Haller ponovno surađuje s Operom u repertoaru koji iznimno odgovara njenom glasu, sada kao grofica Rosina Amaviva. U ulozi Susanne je Anamarija Knego koja je u protekle četiri sezone izvela fascinatan niz zahtjevnih uloga i postala sjajna sopranistica, među najboljima u Hrvatskoj, odmah nakon nacionalne prvakinje Kristine Kolar. Figaro je Dario Bercich, u svojoj najvećoj solističkoj ulozi do sada. Jedan je od ponajboljih komičara u našem opernom ansamblu. Osim što je izvrstan pjevač, komičar i glumac, on se pozornicom kreće nevjerojatnom lakoćom i posebnim smislom za pučko-autoironično komično donošenje lika. Uz cijeli niz drugih izvrsnih pjevača komičara solista, očekuje vas zabavna predstava – zaključio je Marin Blažević.
Reprize Mozartove komične opere u četiri čina Figarov pir su na programu u srijedu 3. travnja u 19.00 sati, te 5. travnja u 19.30 sati.

Foto: Press – Dražen Šokčević