fbpx

Premijera drame Tartuffe Jean B. P. Moliere u HNK

Zagreb…

Tartuffe– Miler je umjetnik koji je obilježio zadnje desetljeće kazališta u širim prostorima, autor koji je otvorio perspektive čitanja klasičnih tekstova, osobito iz njemačkog kruga, i dao im jednu posve novu dimenziju, čime je označio kazalište od 80-ih i 90-ih godina prošloga stoljeća pa do danas, i ta su čitanja relevantan izvor tumačenja klasika u novom svijetu – rekao je ravnatelj Drame HNK u Zagrebu Ivica Buljan.
Uoči premijere drame Tartuffe – Jean Baptiste Poquelin Moliere, koja je na programu danas, 30. rujna 2016. godine, jučer je u foyeru HNK u Zagrebu održana press konferencija. U predstavljanju prve ovosezonske dramske predstave sudjelovali su autori predstave, redatelj Eduard Miler i dramaturginja Žanina Mirčevska, glumci Nina Violić, Jadranka Đokić, Ivan Colarić, Goran Grgić, Mislav Čavajda, prof. Željka Matijašević, prof. Leo Rafolt, autori tekstova za programsku knjižicu predstave te Ivica Buljan ravnatelj Drame HNK u Zagrebu.
– Na prvi pogled se može činiti da odabir ‘Tartuffea’ zvuči kao izvlačenje klasika iz rukava, no mi smo se odlučili za taj komad ne samo iz kulturoloških, političkih i društvenih razloga, već smo željeli u ansamblu kakav danas HNK ima pronaći uporište, razvijati fantastični glumački potencijal na tekstu koji je jedan od kamena temeljaca na kojima se zasniva modernost uopće – pojasnio je Ivica Buljan.
Premijera drame Tartuffe je na rasporedu danas 30. rujna s početkom u 19.30 sati, a predstava je na rasporedu i 1. listopada s početkom u 18.00 sati te 12. listopada 2016. godine s početkom u 19.30 sati.

Foto: Press