fbpx

Premijerno: Ružno pače u režiji Lea Katunarića

ZKL…

Ružno pače– Ružno pače jedna je od onih bajki koje zasigurno ostavljaju traga u prostorima djetinjstva, ali i ostaju utočišta odrastanja kojima se obraćamo tijekom čitavoga života u potrazi za potvrdom temeljnih etičkih vrijednosti koje nam neosjetljiva stvarnost, a pogotovo današnje, ovo naše brzo i neosjetljivo vrijeme dovodi u pitanje. Naime, ona istovremeno surovo i nježno, poetskom snagom koja spaja fantastično s realnim, detektira traume odrastanja, ukazuje na potrebu pronalaženja vlastitoga puta, ali i jasno progovara o danas posebno aktualnom problemu različitosti – piše autorica dramatizacije Željka Udovičić Pleština.
Ružno pačeZagrebačko kazalište lutaka predstavlja novu premijeru, Ružno pače u režiji Lea Katunarića, koja će se održati u četvrtak 19. listopada 2017. godine u 19.00 sati. Pretpremijera je na rasporedu 18. listopada u 18.00 sati.
Danski pisac Hans Christian Andersen svojim je bajkama zaslužio mjesto među najvećim imenima svjetske literature. Ružno pače objavljeno je 1843. i jedna je od paradigmatskih priča o različitosti koja se Ružno pačesusreće s nepravednosti svijeta punog predrasuda. Neugledan ptić izlegnut u pačjem gnijezdu suočava se s odbacivanjem i porugom samo zato što izgleda drukčije pa kreće u općeljudsku potragu za prihvaćanjem i pripadanjem. Dijalog o različitosti iznimno je važan za današnje vrijeme, a kroz sudbinu ružnog pačeta mogu se afirmirati pozitivne vrijednosti te senzibilizirati i najmanja publika na one drukčije među nama.
Kreatorica lutaka i scenografije je Vesna Balabanić, skladatelj Mario Mirković, a oblikovatelj svjetla Igor Matijevac. U predstavi glume: Katarina Perica-Kirin, Marina Kostelac, Matija Prskalo, Boris Mirković, Mario Mirković, Janko Popović Volarić, Mladen Čutura i Borna Galinović.

Foto: Press – Ines Novković