fbpx

Film Quo Vadis, Aida? Jasmile Žbanić od 3. prosinca u Hrvatskoj

Quo Vadis, Aida? film je koji progovara o genocidu u Srebrenici

Novi igrani film redateljice Jasmile Žbanić, Quo Vadis, Aida?, nakon svjetske premijere na filmskom festivalu u Veneciji te predstavljanja na nizu najrelevantnijih svjetskih filmskih festivala, od 3. prosinca u 20 sati započinje distribuciju u Hrvatskoj. Film će domaćoj publici biti dostupan isključivo online na platformi Ondemand.kinomeetingpoint.ba

Quo Vadis

Quo Vadis, Aida? film je koji progovara o genocidu u Srebrenici – riječ je o prvom dugometražnom igranom ostvarenju posvećenom najvećem zločinu u Europi poslije Drugog svjetskog rata. U središtu radnje filma je Aida, nekadašnja profesorica koja tijekom ljeta 1995. radi kao prevoditeljica za Ujedinjene narode u Srebrenici. Kada srpska vojska uđe u grad, trideset tisuća stanovnika Srebrenice, među kojima je i Aidina obitelj, traži spas u bazi UN-a. Aida je uvjerena da su barem oni, koji su ušli u bazu, sigurni.
Režiju i scenarij filma Quo Vadis, Aida? potpisuje Jasmila Žbanić, a u filmu nastupaju Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Boris Ler, Dino Bajrović, Emir Hadžihafizbegović, Boris Isaković, Raymond Thiry, Johan Heldenbergh i drugi.

Quo Vadis

Svjetskoj publici prikazan je na 77. izdanju venecijanske Mostre u rujnu gdje je polučio izvanredan prijam kod publike i kritike, da bi se potom predstavio na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu; uslijedilo je prikazivanje na filmskim festivalima u Hamburgu (Njemačka) i Antaliji (Turska), na egipatskom El Gouna festivalu, na festivalu u Busanu u Južnoj Koreji, na Viennaleu u Austriji, festivalu New Horizons u Poljskoj, Festivalu europskog filma u španjolskoj Sevilli, na meksičkom Los Cabos International Film Festivalu te na francuskom Arras Film festivalu. Na spomenutim je festivalima film dosad osvojio niz priznanja – na venecijanskom festivalu čak tri: nagradu UNIMED koja se dodjeljuje za najbolji film koji se bavi kulturnim razlikama i slobodom umjetničkog izražavanja, nagradu Brian Saveza racionalističkih ateista i agnostika te nagradu SIGNIS Svjetske katoličke organizacije za komunikacije, na festivalu u Antaliji ovjenčan je nagradom za najbolji strani film, dok je na festivalu El Gouna osvojio Zlatnu zvijezdu za najbolji film, a Jasna Đuričić priznanje za najbolju žensku ulogu. Na nedavno održanom Arras Film festivalu osvojio je nagradu Zlatni atlas za najbolji film. Od listopada je film u kino distribuciji diljem Bosne i Hercegovine, a odabran je i kao bosanskohercegovački kandidat za nagradu Oscar.

Quo Vadis

Pored redateljice i scenaristice Jasmile Žbanić, autorsku ekipu film čine: Christine A. Maier (direktorica fotografije), Hannes Salat (dizajner produkcije), Małgorzata Karpiuk i Ellen Lens (kostimografkinje), Michaela Prayer (majstorica maske), Jarosław Kamiński (montažer), Igor Čamo (dizajner zvuka), Antoni Komasa-Lazarkiewicz (kompozitor).
Producenti filma su Damir Ibrahimović i Jasmila Žbanić (Deblokada, BiH). Film je realiziran u koprodukciji s Coop99 (Austrija), Digital Cube (Rumunjska), N279 Productions (Nizozemska), Razor Film (Njemačka), Extreme Emotions (Poljska), Indie Prod (Francuska) i Torden Film (Norveška). Partner filma je Radio-televizija Bosne i Hercegovine, u realizaciju filma su uključeni i Turska TRT, njemačko-francuska TV ARTE/ ZDF i austrijski ORF.

Foto: Press