fbpx

Rat prije rata: Serija o tajnom obavještajno-političkom ratu obavještajnih služba

Zagreb…

U Tkalčićevoj ulici u Zagrebu snimane scene HRT-ove igrano-dokumentarne serije Rat prije rata

Rat prije rata, Goran GrgićU tunelu u zagrebačkoj Tkalčićevoj ulici jučer kasno poslijepodne snimljene su posljednje scene igrano-dokumentarne serije pod naslovom Rat prije rata, koja govori o tajnome obavještajno-političkom ratu jugoslavenskih obavještajnih služba tijekom osamdesetih te početkom devedesetih godina prošloga stoljeća. Seriju za Hrvatsku radioteleviziju snima produkcijska tvrtka Intermedia grupa, a riječ je o deset nastavaka u trajanju od po 50 minuta koji se bave temama poput atentata na Brunu Bušića i Nikolu Štedula, Memoranduma Srpske akademije nauka i umjetnosti (SANU), osnivanja Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) na zagrebačkome Jarunu, planova nekadašnje jugoslavenske vojske o općemu napadu na Republiku Hrvatsku, tajnoga uvoza oružja za obranu domovine uoči srpske agresije, uhićenja generala Milana Aksentijevića, proboja za Vukovar u listopadu 1991. godine, tajnoga sastanka Ivice Račana s generalima Jugoslavenske narodne armije (JNA), osnivanja Miloševićevih vlastitih oružanih postrojba, eksplozije u zagrebačkoj židovskoj općini te pitanja tko je i kako naoružavao pobunjene Srbe u Republici Hrvatskoj. Serija obrađuje i brojne druge dramatične događaje koji su obilježili osamdesete i početak devedesetih godina prošloga stoljeća, o čemu govori svaki pojedini nastavak.
Rat prije rata, Goran GrgićCilj je autorskoga tima, na čijemu je čelu Miljenko Manjkas, uz pomoć sudionika zbivanja i povjesničara te igranih scena s glumcima vjerno dočarati zbivanja u posljednjemu desetljeću Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) netom prije njezina sloma i raspada. A upravo u tunelu u zagrebačkoj Tkalčićevoj ulici jučer je snimljena jedna od igranih scena, u kojoj glumac Goran Grgić tumači ulogu generala Aksentijevića kojega je uhitila hrvatska policija. Tadašnji hrvatski ministar unutarnjih poslova Ivan Vrkić dolazi u posjet Aksentijeviću, koji je poslije razmijenjen. Grgić na setu nosi odoru nekadašnje jugoslavenske vojske te je okružen naoružanim stražarima.
Rat prije rata, Goran Grgić– Raspad Jugoslavije nesumnjivo je jedan od najdramatičnijih događaja u Europi nakon Drugoga svjetskog rata te je završio strašnim ratom odnosno agresijom Srbije na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu. Međutim, danas se često zaboravlja što je uopće prethodilo tomu razdoblju. Naime, osamdesete su godine nakon Titove smrti razdoblje preslagivanja u jugoslavenskim tajnim službama. Tadašnja vojna obavještajna služba KOS počinje se miješati u rad civilnih tajnih služba kojima upravlja Komunistička partija Jugoslavije te se iz toga rađa snažan sukob – istaknuo je Miljenko Manjkas.
Dodao je kako serija obuhvaća razdoblje od Titove smrti do proglašenja hrvatske neovisnosti te ističe kako su brojne igrane scene snimane na izvornim mjestima poput Kockice u Zagrebu, Lučkoga…
Posebna su zanimljivost serije brojne poznate povijesne ličnosti koje će gledatelji Hrvatske radiotelevizije imati prigodu vidjeti, pa tako Dražen Kühn glumi prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana, Željko Königsknecht Slobodana Miloševića, Zijad Gračić predsjednika Predsjedništva Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije Borisava Jovića, Stojan Matavulj Veljka Kadijevića, Ivicu Račana oživotvoruje Dinko Čutura, Blagoja Adžića Slaven Knezović, Josipa Perkovića Vinko Kraljević, Josipa Boljkovca Žarko Potočnjak, a Jovana Raškovića Ranko Zidarić. Glume i Goran Grgić, Boris Svrtan i brojni drugi.
Rat prije rata, Goran Grgić– Jako smo zadovoljni odabirom glumaca i načinom na koji su odigrali svoje uloge. Imali smo sjajnu ekipu i gledatelji Hrvatske radiotelevizije moći će je na malim ekranima vidjeti ujesen iduće godine – istaknuo je Miljenko Manjkas, koji je ujedno redatelj i scenarist.
Redatelji igranih scena su Silvio Jesenković i Miljenko Manjkas, direktor fotografije je Silvio Jesenković, pomoćnik redatelja Val Kurtin, za scenografiju je zadužen Ivan Ivan, a montažer je Mehmed Asan. Urednik igrano-dokumentarne serije Rat prije rata je Vladimir Brnardić.

Foto: Press