fbpx

Weltschmerz i Riječke ljetne noći!

HNK Ivana pl. Zajca…

Medijski pokrovitelj Scena.hr

WeltschmerzWeltschmerz klupski glazbeno-scenski događaj nastao u koprodukciji riječke umjetničke organizacije TRAFIK  i HNK Ivana pl. Zajca premijerno će biti izveden  15. srpnja s početkom u 21.30 sati u prostoru bivše tvornice Rikard Benčić u okviru festivala Riječke ljetne noći.
Predstava je inspirirana djelovanjem beogradske rock grupe iz osamdesetih Ekatarine Velike, odnosno EKV, nazivom se referira na stih Ti si volela moj Weltschmertz iz njihove pjesme Radostan dan, a u samoj predstavi koriste se glazbeni citati i stihovi Ekatarine Velike, kao i tekstovi Margite Stefanović Magi objavljeni u knjizi Osećanja O. Sećanja Lidije Nikolić
Weltschmerz 1Projekt Weltschmerz nastao je prema ideji i u koreo-režiji Žaka Valente koji je još kao srednjoškolac pohodio koncerte EKV-a u Rijeci i Ljubljani te bio fasciniran pojavama članova benda. Značenje riječi Weltschemerz (svjetska bol) bila mu je jako cool te je ‘gutao’ sve što je imalo veze s njom poput glazbe, filmova, knjiga, garderobe sve do toga da je čak i birao prijatelje po tome tko voli weltschmerz. Sada mu se u svojim kasnim 40-tima vraća, ali vođen drugim razlozima, osjećajući  kolektivnu  razočaranost stvarnošću svijeta,  potrebu da joj izmaknemo, da mnogi,  možda i cijelo društvo, proživljavaju neki novi weltschmerz. Ovoga puta naglašava da to nije ‘furka’ već istinska zabrinutost za budućnost. Suradnja s riječkim Kazalištem od izuzetne je važnosti za alternativnu kazališnu scenu, naglasio je Valenta.
Jedan od performera i sustvaratelja ovog projekta  je i glumac riječkog HNK-a Alan Liverić koji je istaknuo kako mu je bilo izuzetno zanimljivo raditi na ovom projektu te da su svi sudionici bili slobodni sukreirati predstavu.
Glazba u predstavi tretirana je kao eho prošlog vremena, napomenuo je skladatelj i oblikovatelj zvuka Josip Maršić. Glazba EKV ne izvodi se u predstavi ali su se autori vrlo pažljivo bavili glazbom i ostavštinom te grupe, dodao je Valenta.
Uz redatelja Žaka Valentu sustvaratelji i izvođači su Alen Liverić, Iva Nerina Sibila, Mila Čuljak, Maja Katić, Josip Maršić i Toni Flego. Oblikovanje prostora i dijaprojekciju potpisuje Lara Badurina, skladatelj i oblikovatelj zvuka  je Josip Maršić, a kostimografkinja Lara Karlavaris.
Reprizne izvedbe odigrat će se 16. i 17. srpnja s početkom u 21:30 sati.

Foto: Press