Šest strastvenih žena: Komedija o ljubomori, skrivanju, varkama i laži
By redakcija On 29 stu., 2017 At 05:13 PM | Categorized As Kazalište, Kultura | With 0 Comments

Rijeka…

Medijski pokrovitelj Scena.hr

Šest strastvenih ženaKomedija Marija Frattija, ‘Sei donne appassionate / Šest strastvenih žena’ u koprodukciji riječke Talijanske drame i Florian Metateatra iz Pescare premijerno će biti izvedena danas, u srijedu 29. studenog 2017. godine s početkom u 19.30 sati, na velikoj sceni HNK Ivana pl. Zajca, u režiji talijanskog redatelja Vincenza Manne.
U predstavi sudjeluje šestero glumaca ansambla Talijanske drame riječkog HNK, Mirko Soldano, Bruno Nacinovich, Leonora Surian Popov, Ivna Bruck, Elvia Nacinovich, Lucio Slama, i tri gošće iz Italije, Anna Paola Vellaccio, Elena Cotugno te Giulia Basel. Kazališno-filmsku scenografiju osmislio je Anton Plešić, kostimografiju Manuela Paladin Šabanović, a oblikovatelj svjetla je Boris Blidar. Rosanna Bubola, ravnateljica Talijanske drame, istaknula je kako se radi o komediji, a do važnih spoznaja nerijetko se dolazi upravo kroz smijeh. Uz to je dodala: „Predstava je inspirirana životom velikog Fellinija, a ispričana suvremenim jezikom. Uloge se zamjenjuju, a odnosi izmjenjuju u igri manipulacija, skrivanja, varki i laži. Život, kazalište, film i realnost isprepliću se i stapaju u oniričnu surealnu atmosferu”.
Šest strastvenih ženaGlumica u predstavi i ujedno ravnateljica kazališta Florian Metateatro iz Pescare Giulia Basel kazala je kako se s Talijanskom dramom nisu mogli okupiti oko boljeg naslova, između ostalog i zbog toga što jer dijele podrijetlo s ovim velikim autorom. Naime, i Fratti i Florian Metateatro su iz iste, talijanske regije Abruzzo. Giulia Basel, zadivljena suradnjom, gradom Rijekom i njenom multikulturalnošću, izvođenjem predstave na talijanskom jeziku izvan Italije, najavila je i brojna gostovanja ove predstave diljem Istre i Italije u mjesecima koji slijede.
Redatelj Vincenzo Manna kazao je kako se radi o ležernoj komediji napisanoj 70-ih godina kada je feminizam bio jako aktualan.
– Kroz igru prevara i ljubomore, sve se na kraju riješi u korist ljubavi.
Mirko Soldano, koji tumači ulogu Guida (Fellinijev alterego), kazao je kako njegova uloga zapravo nije glavna, već da je točka oko koje se okupljaju strastvene žene, a one su te koje pokreću i vode radnju.
Šest strastvenih ženaSredišnji lik, filmski redatelj Guido u umjetničkoj je krizi. Svaki novi film za njega je nova kriza. Stoga odlazi u krevet s mnoštvom žena, tražeći tako ideje i stimulaciju, hraneći se njima i kao muškarac i kao umjetnik. No, njegove ljubavnice, sve redom umjetnice po sebi, više nisu zadovoljne, shvaćaju da su kao muze zapravo sebično iskorištavane. I odlučuju se osvetiti…
Dramu je napisao poznati suvremeni talijanski dramski pisac koji živi i radi u Americi, Mario Fratti. S preko stotinu dramskih djela, u SAD-u su ga laskavo prozvali američkim Pirandellom. Njegova su djela prevedena na dvadeset jezika, prikazana u šesto kazališta diljem svijeta, dobitnik je brojnih prestižnih međunarodnih nagrada, a prema tekstu ‘Šest strastvenih žena’ nastao je kazališni fenomen ‘Nine”, jedan od najslavnijih brodvejskih mjuzikala s više od dvije tisuće izvedbi i pet nagrada Tony.
– Kreativnost i seksualna energija uvijek su blisko povezane u kreativnom procesu, a Fellinijev je umjetnički genij doista uvijek bio posve ovisan o ženama koje su ga okruživale – kazao je autor drame Mario Fratti.
Redatelj, autor, scenograf i prevoditelj Vincenzo Manna (1977) jedan je od najzanimljivijih umjetnika nove kazališne generacije u Italiji. Primio je brojne nagrade od kojih se ističe ona za najboljeg talijanskog mladog autora, zatim za predstave „Inverno” (2014), „Cani” (2017) i druge, te za brojne tekstove i prijevode.
Predstava traje oko jedan sat i trideset minuta i izvodi se bez pauze.
Reprize „Sei donne appassionate” / „Šest strastvenih žena” su 30. studenog u 19:30 sati te 1. prosinca u 12.00 i 19:30 sati.
Predstava se izvodi uz titlove na hrvatskom jeziku.

Foto: Press

comment closed