fbpx

Uživo: Dodjela nagrada hrvatskoga glumišta u HNK

Zagreb…

Dodjela nagrada hrvatskoga glumišta održat će se ove godine 24. put, a gledatelji će je moći pratiti uživo na Prvome programu Hrvatske televizije

HNK, nagrada hrvatskoga glumištaHrvatska radiotelevizija i ove će godine prenositi tradicionalnu dodjelu nagrada hrvatskoga glumišta. Izravan prijenos svečanosti na rasporedu je u četvrtak 24. studenoga 2016. godine na Prvome programu Hrvatske televizije od 20.00 sati. Kao i svake godine, na dan kad je prvi put izgovorena hrvatska riječ na pozornici nacionalnoga kazališta, gledatelji će moći uživo pratiti dodjelu nagrada iz Hrvatskoga narodnog kazališta (HNK). Naime, 24. studenoga 1860. godine glumac Vilim Lesić na nagovor Dimitrija Demetra prekinuo predstavu te se glumcima i iznenađenoj publici s povijesne pozornice tadašnjega Zemaljskog kazališta obratio na hrvatskome jeziku.
U kategorijama za najbolja ostvarenja iz područja dramske, operne i operetne, baletne, radijske i televizijske umjetnosti nominirana su po tri kandidata, a tko su najbolji, gledatelji će doznati tijekom svečanosti. Kroz priredbu će nas voditi šekspirijanska glumačka družina: Duško Modrinić, Draško Zidar, Filip Detelić, Aleksandar Bogdanović, Aljoša Čepl i Miroslav Čabraja.
Ovogodišnja dobitnica Nagrade za svekoliko umjetničko djelovanje iz područja drame je Inge Appelt, dramska umjetnica čija je iznimna glumačka vrsnost u suvremenome hrvatskom kazalištu te bogatstvo filmskih i televizijskih uloga u posljednjih 50 godina neupitno hrvatsko kulturno bogatstvo. Članicom ansambla Zagrebačkoga dramskog kazališta, današnjega Gradskog dramskog kazališta Gavella, Inge Appelt postala je 1966. godine, kad je u njemu debitirala ulogom Marianne u Molierovu djelu Škrtac, u režiji Božidara Violića, a na svojoj matičnoj pozornici igra i danas, nakon službenoga odlaska u mirovinu 2007. godine.
Dobitnica Nagrade za svekoliko umjetničko djelovanje iz područja operete i mjuzikla je Veronika Durbešić, glumica i pjevačica koja je još u srednjoj školi dobila prve uloge u Hrvatskome narodnom kazalištu. Tijekom studija glume bila je vrlo aktivna u poznatim zagrebačkim kazalištima: Teatru &TD, Dramskome kazalištu Gavella te osobito u kazalištu Komedija, koje joj je postalo matična kuća. Istodobno sudjeluje i u ansamblu za suvremene glazbene tendencije ACEZANTEZ pod ravnanjem Dubravka Detonija.
Rad u tome renomiranom ansamblu Veronika Durbešić nastavlja i poslije, redovito gostujući s njima diljem svijeta. Tijekom niza godina nastupila je u brojnim komedijama, operetama, mjuziklima i rock-operama te koncertnim izvedbama, u kojima je ponajviše dolazio do izražaja njezin osobiti dar za komične uloge.
Ove godine dodijeljena je nagrada za izniman doprinos kazališnoj umjetnosti. Za nesebičan i predan rad, maštovito kreiranje scenografskih ostvarenja i snažnu umjetničku likovnost i osobnost kojima je trajno obilježio hrvatsko kazalište, nagradu je dobio Miljenko Sekulić – Sarma.
Predsjednica žirija za dramu je Branka Cvitković, a članovi su Nada Abrus, Maja Gregl, Želimir Mesarić i Andrija Tunjić. Predsjednica žirija za operetu i mjuzikl je Mirjana Bohanec Vidović, a članovi su Tonči Bilić i Mladen Janjanin. Predsjednica žirija za ples je Maja Đurinović, a članovi su Aleksandra Mišić i Sanja Petrovski.
Redatelj scenske provedbe je Dražen Ferenčina, a prijenos uživo iz Hrvatskoga narodnog kazališta gledatelji će pratiti u televizijskoj režiji Ivana Miladinova. Scenaristica je Zinka Kiseljak, izvršni producent Tihomir Štivičić, scenograf Stefano Katunar, skladatelj Mario Mirković, a kostimografkinja Marita Ćopo. Urednica prijenosa je Maja Gregl.

Foto: Scena.hr