fbpx

Zlatko Vitez napisao sonet za Bobija Marottija

VIII. Bobijevi dani smijeha…

U listopadu Histrionskim domom odjekuju salve smijeha – od 2012. godine održavaju se Bobijevi dani smijeha – festival komedija posvećen velikom histrionu Josipu Bobiju Marottiju

Gumbekovi dani, Zlatko Vitez_1VIII. Bobijevi dani smijeha počinju s predstavom Fine strine s Opatovine Nine Škrabea, koja je premijerno izvedena u srpnju na Ljetnoj pozornici Opatovina, a Festival će završiti svečanom dodjelom nagrada. VIII. Bobijevi dani smijeha počinju 17. listopada i traju do 30. listopada. Sve predstave se održavaju u 20 sati u Histrionskom domu (Ilica 90), osim predstava Malograđani – GDK Gavella i Zaljubljeni Shakespeare – ZGK Komedija koje će se održati u matičnim kazalištima. Zlatko Vitez, glumac, redatelj, utemeljitelj i umjetnički direktor Kazališne družine Histrion kaže da stihovi, koje je posvetio Bobiju Marottiju, najbolje opisuju njegove emocije kad se sjeti dragog prijatelja.

Bobi naš je dragi sa smeškom povedal:
“Deco, problema nema!“
makar je dobro znal da glumci nisu,
kak bi se reklo – društvena krema.
Znal je još reći:
“Nemojte se samo svadit!“
i nadodat: „Hajmo rajše s našom zverinom
dobre predstave – radit.“
Niko se ni lepše smijal,
lepim pucama je namigival.
Naš je Bobi dobrovoljček bil.
Najrajše si je histriončeka spil
i popeval “Moj klobuk ima tri lukne“.
Kad ga se setim, srce mi od smeha pukne.

Bobi MarottiBobi Marotti se najbolje snalazio u komedijama, iako je bio član Dramskog kazališta ‘Gavella’ a konačno jedan je od osnivača tog kazališta. Bio je i moj prvi profesor glume davne 1968. godine, a Histrion je postao 1986. godine i svoju posljednju predstavu odigrao je s Histrionima u Histrionskom domu – prisjetio se Vitez. Dodaje da će na ovogodišnjim VIII. Bobijevim danima smijeha publika uživati u sjajnim komediografskim ostvarenjima, a najviše u sjajnim kreacijama glumaca i glumica. Vitez se osvrnuo i na važnost komedije u današnjem društvu.
– Mak Dizdar, veliki hrvatski pjesnik, je napisao: “Kad se smijah, ja i bijah.“ U današnjim društvenim i socijalnim deprimirajućim okolnostima smijeh je zasigurno itekako potreban. Histrioni se trude da i ljeti na Opatovini, a onda i u Histrionskom domu odzvanja ljekovit smijeh. A to nam je naposljetku i najveća nagrada za naš trud.
Na festivalu će gostovati predstave iz Beograda, Karlovca, Požege, Zadra, Vinkovaca, Malog Lošinja…
– Svake godine nastojimo dovesti predstave s kojih će publika otići zadovoljna i kazati: “Baš mi je drago da sam vidjela ili vidio tu predstavu!“ Nadamo se da će to tako biti i ove godine. Suradnja s nekim kazalištima je već tradicionalna, a neke smo ove godine pozvali prvi puta – rekao je Vitez te šaljivo dodao:
– Samo o njima ovisi hoćemo li ih opet zvati.
Za kraj razgovora za portal Scena.hr Zlatko Vitez je pozvao publiku na VIII. Bobijeve dane smijeha:
– Dođite i uživajte!

Foto: Press – Gumbekovi dani