fbpx

Online koncerti petkom za najbolji završetak radnog tjedna

Nova godina, novi načini – online koncerti

– Život bez glazbe bio bi greška – rekao je jednom Friedrich Nietzsche.
Glazba je lijek za dušu, srce i tijelo, a koncerti na koje smo odlazili s nama dragim osobama nedostaju nam svima. Nove životne okolnosti donose neke nove oblike druženja pa je Scardona odlučila koncerte dovesti u vaše domove, na vaše mobilne uređaje, računala, tablete, televizore, ma gdje god možete “skočiti” do YouTubea.

koncerti

Prvi koncert koji je održan 15.1. u digitalnom okruženju je koncert klape Maslina, koji se održao u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u povodu 25 godina klape. Maslina je tim zagrebačkim koncertom obilježila četvrt stoljeća na sceni. Na pozornici su im se pridružili brojni prijatelji: Arsen Dedić, Đani Stipaničev, Đani Maršan, Ivo Pattiera te Hrid Matić, a koncert je izdan na CD-u/DVD-u.
Šibenska je Maslina dokaz da klapsko pivanje nije zamrlo nestankom kultnih toverni, u kojima se pivalo uz karte, igru “na muru”, uz žmul vina, slane srdele, komad kruva i ako je bila rodna godina, komad pršuta ili pancete. Klapa Maslina živi i danas, dugovječna i blagorodna baš poput stabla po kojem nosi ime, mijenjajući kroz povijest tek neznatno način izvedbe svojih skladbi, kako bi se približili duhu novog vremena, ali i mlađoj publici, koja je o tradicionalnom dalmatinskom višeglasju mogla slušati samo iz priča svojih predaka. Njihov je put najbolje opisao sjajni Arsen Dedić, sada već kultnom izjavom: “Klapa Maslina legitimni je sljednik najboljeg u šibenskom pjevanju – od toverne do koncertne dvorane.”

Klapa Maslina

Kroz povijest su pjevali i objavili nekoliko legendarnih i svima znanih pjesama poput “Maslina je neobrana”, ”Šibenska balada”, “Ostala si ista”, pa sve do 1998. godine i pjesme “Da te mogu pismom zvati”, koja je postala hit nad hitovima, toliko popularna da je od glazbenog hita izrasla u pravi sociološki fenomen. I dok je klapa Šibenik prva klapa koja je u bivšoj državi nastupila i napunila koncertnu dvoranu Lisinski, posljednjih godina Maslina je navikla pjevati pred više od petnaest tisuća ljudi.

Foto: Press