fbpx

Besplatan ulaz: Otvorenje izložbe Kuća pokraj mora

Moderna arhitektura – Kuća pokraj mora

U utorak, 12. listopada 2021. godine s početkom u 18.30 sati, Galerija Modulor Centra za kulturu Trešnjevka otvara izložbu pod nazivom Kuća pokraj mora arhitekta Ivana Prtenjaka.

kuca pokraj mora

Izložba se otvara povodom međunarodne inicijative projekta Motel Trogir / Mediteranske mreže modernizma za proglašenje Kuće pokraj mora zaštićenim kulturnim dobrom Republike Tunis.

Kuća pokraj mora se besplatno može razgledati do 22. listopada 2021. u Galeriji Modulor.

O izložbi Kuća pokraj mora:

Izgrađena 1969. godine u Kelibiji, u Tunisu, Kuća pokraj mora prva je afrička realizacija arhitekta Ivana Prtenjaka i predstavlja izuzetno ostvarenje moderne arhitekture. Ivan Prtenjak je hrvatski i belgijski arhitekt. Obrazovan je u Zagrebu, a od 1968. živi u Bruxellesu.

Njegov dosadašnji radni vijek obilježila je velika produkcija s niz realizacija u desetak zemalja i tri kontinenta. Ove godine dobitnik je Nagrade Viktor Kovačić za životno djelo Udruženja hrvatskih arhitekata. Kuća pokraj mora prvi je objekt izgrađen u sklopu djelomično realiziranog turističkog kompleksa El Mansourah, građenog od 1969. do 1971. u neposrednoj blizini Cap Bona, geografski najisturenije točke Tunisa prema Europi.

Kompleks je danas napušten. Namjena Kuće pokraj mora je dvojaka. Istovremeno je ugostiteljski objekt i stan za obitelj. Njena arhitektura reflektira zasade modernizma svog vremena, uz regionalne specifičnosti interpretirane na tada suvremeni način. Kuća je bila nominirana za Nagradu Aga Khan za arhitekturu 1995. godine i to više od dva desetljeća od kad je izgrađena, što potvrđuje njenu vrijednost i važnost, kako za tunisku i afričku, tako i hrvatsku i europsku kulturnu baštinu.

Inicijativa za proglašenje Kuće pokraj mora zaštićenim kulturnim dobrom Republike Tunis pokrenuta je 2019. godine u sklopu aktivnosti projekta Motel Trogir i Mediteranske mreže modernizma, i uz podršku niz ustanova, organizacija i stručnjaka iz Hrvatske, Tunisa i Maroka. Projekt Motel Trogir / Mediteranska mreža modernizma bavi se istraživanjem, promocijom i zaštitom moderne arhitektonske baštine na Sredozemlju.

Motel Trogir je projekt Udruge za suvremene umjetničke prakse Slobodne veze iz Zagreba.

Foto: Press