Francis Bacon: Granice uma

Dubrovnik…

Francis BaconUmjetnička galerija u Dubrovniku ovog četvrtka ima iznimnu čast predstaviti hrvatskoj javnosti jednog od najistaknutijih umjetnika modernog i suvremenog europskog slikarstva Francisa Bacona. Izložba iz zbirke Ravarino pod nazovom Granice uma biti će otvorena od 22. prosinca u 18.00 sati kad je svečano otvaranje pa sve do nedjelje, 26. veljače 2017. godine. Na otvaranju će posjetitelji, osim ove iznimne izložbe imati priliku pogledati i izvedbu monodrame Pope Head The Secret Life of Francis Bacon koju je napisao i izvodi engleski glumac Garry Roost.
Francis Bacon rođen je u Dublinu 1909. godine. Imao je težak odnos s ocem, ratnim veteranom i trenerom trkaćih konja koji nije mogao podnijeti slabost i homoseksualnost svog sina. Otuđen od svoje obitelji zbog svoje različitosti, 1926. Bacon se preselio u London, počeo je čitati djela njemačkog filozofa Friedericha Nietzschea i postao dizajner Francis Baconinterijera i namještaja. Postao je jedan od najcjenjenijih slikara 20. stoljeća. Kroz svoje slike je istaknuo sve nedosljednosti svoga vremena. Usmjerio je svoje istraživanje o ljudskom stanju kao metaforu života, iskrivljujući slike stvarsnoti u potrazi za istinom koja se krije iza vanjskog izgleda.
Edward Lucie Smith, engleski pisac i likovni kritičar za Bacona je rekao:
– Jedna od stvari koja je znatno oblikovala Baconovu slikarsku praksu je činjenica da je bio pod znatnim utjecajem fotografija. Divio se izdanjima viktorijanskih knjiga serija fotografija Edwarda Muybridgea tijela u fazama pokreta.
Francis Bacon je volio Italiju i njezinu tradiciju gdje je stvorio mnoge radove koji su sada u Zbirci crteža Francisa Bacona doniranih Cristianu Lovatelliju Ravarinu u Bologni. Izložba će predstaviti život i djela Francisa Bacona, naglasivši važnost talijanske zbirke crteža i kolaža u kojem umjetnik izražava svoje ideje s intelektualnim poštenjem. Također, izložba će ponuditi posjetiteljima putovanje kroz umjetnikove misli i druge točke gledišta kako bi bolje razumjeli talijansku zbirku crteža podijeljenu u sekcije koje su povezane s glavnim temama koje je opisao Francis Bacon u Papi, Portretima, Autoportretima i Raspeću.

Foto: Press