Glazbom protiv nasilja i siromaštva!

KD Vatroslav Lisinski…

Orquesta Sinfónica Juvenil de Caracas

Medijski pokrovitelj Scena.hr

protiv nasilja– Veliki produhovljeni svijet, kojeg stvara sama glazba, nadilazi materijalno siromaštvo. Od minute kada dijete nauči svirati instrument, ono više nije siromašno. Ono postaje dijete u razvoju, koje teži profesionalnoj razini, koje će kasnije postati građanin – maestro José Antonio Abreu.
protiv nasiljaOrquesta Sinfónica Juvenil de Caracas – Simfonijski orkestar mladih iz Caracasa jedno je od najvažnijih postignuća glazbenog i obrazovnog sustava poznat pod nazivom El sistema. Riječ je o projektu venezuelanske glazbene naobrazbe koji je omogućio ostvarenje ideje da je glazba pravo svih, a ne samo elite. Osnivač tog pokreta, maestro José Antonio Abreu stotine tisuće djece je maknuo s ulica, udaljio od kriminala i neimaštine. Molim Vas ako ste u mogućnosti da objavite ovu vijest o zaista posebnom i specifičnom koncertu koji će se održati 8. studenog u Lisinskom.

Glazbom protiv nasilja i siromaštva

Dietrich ParedesSve je počelo 1975. godine u Caracasu kada je José Antonio Abreu u garaži okupio jedanaestero djece u orkestar, koji je danas prerastao u projekt venezuelanske glazbene naobrazbe  poznat pod nazivom El Sistema. Slijedeći plemenitu ideju da je glazba pravo svih, a ne samo elita, maestro Abreau je stotine tisuće djece maknuo s ulica, udaljio od kriminala i neimaštine. Upravo je Simfonijski orkestar mladih iz Caracasa jedno od najvažnijih postignuća ovog glazbenog i obrazovnog sustava. U orkestru sviraju mladi glazbenici većinom u dobi od 14 do 23 godine, a osim maestra Joséa Antonia Abreua i njihovog aktualnog mladog dirigenta Dietricha Paredesa, u njihovoj naobrazbi sudjelovali su brojni istaknuti venezuelanski i inozemni dirigenti, uključujući Gustava Dudamela. Repertoar ovog orkestra zaista je širok, a najčešće izvode djela sunarodnjaka i drugih latinskoameričkih skladatelja.

Glazbeni spektakl je na programu 8. studenog u KD Lisinski.
Program:
Silvestre Revueltas: Sensemayá
Juan Carlos Nuñez: Toccata br. 1
Antonio Estévez: Mediodía en el Llano (Podne u preriji)
Evencio Castellanos: Santa Cruz de Pacairigua
Igor Stravinski: Posvećenje proljeća, balet
Cijene ulaznica: 120/160/200 kn. Ulaznice se mogu kupiti na blagajnama Lisinskog ili online na www.ulaznice.hr

Foto: Press