HRT najavio veća ulaganja u hrvatsku kreativnu industriju
Piše: redakcija On 17 tra., 2017 At 12:13 PM | Categorized As LifeStyle, Moda, Reportaže | With 0 Comments

Javni servis…

Želja je HRT-a stvarati kvalitetna djela koja će i svojom gledanošću opravdavati trošenje novca koji se prikuplja pristojbom kako bi obveznici pristojbe dobili još više vrijednosti za svoj novac, rekao je Novinić

HRT– Hrvatska radiotelevizija mora učiniti sve što je u njezinoj moći kako bi povećala svoju učinkovitost i produktivnost te tako stvorila višak vrijednosti kojom će dodatno potaknuti hrvatsku kreativnu industriju – izjavio je savjetnik mentor u Uredu glavnoga ravnatelja Hrvatske radiotelevizije Damir Novinić govoreći na stručnoj raspravi održanoj prošli tjedan pod naslovom Kulturne politike i kulturne industrije kao poticaj gospodarskoga razvoja održanoj u organizaciji Sveučilišta u Zagrebu.
Govoreći kao izaslanik glavnoga ravnatelja Hrvatske radiotelevizije Kazimira Bačića, Novinić je istaknuo kako Hrvatska radiotelevizija već i sad putem nabave programa od neovisnih proizvođača, angažiranjem vanjskih suradnika te na druge načine u hrvatsko gospodarstvo raspodjeljuje znatna sredstva, oko 330 milijuna kuna godišnje ili oko 25 % onoga što ukupno prikupi te je namjera učiniti još i više u dijelu vanjskih produkcija i koprodukcija.
Posjetio je i kako je u tijeku izrada novoga ugovora između Hrvatske radiotelevizije i Vlade Republike Hrvatske kojim će se urediti obveze javnoga medijskog servisa u idućemu razdoblju.
– Želja je HRT-a stvarati kvalitetna djela koja će i svojom gledanošću opravdavati trošenje novca koji se prikuplja pristojbom, odnosno kako bi obveznici HRT-ove pristojbe dobili još više vrijednosti za svoj novac – napomenuo je Damir Novinić.
Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek održala je izlaganje na temu kulturnih politika i kulturne industrije kao poticaja gospodarskoga razvoja te je u skladu s tim napomenula i kako bi moguće smanjenje mjesečne pristojbe značilo ugrožavanje znatnoga dijela hrvatske audiovizualne industrije koji o njoj ovisi. Najavila je i donošenje strategija za razvoj kreativne i kulturne industrije kao sastavnice Nacionalne strategije za razvoj kulture, stvaranje povoljnijega okružja i kvalitetnijega zakonodavnog okvira.
Na stručnome je skupu sudjelovao i Zrinko Ogresta, redatelj koji je govorio o važnosti hrvatskoga filma u cilju promidžbe hrvatske kulture u domovini i svijetu istaknuvši kako je njegov film S one strane već bio na šezdeset festivala te je prošao sve kontinente, a glazbenik Tonči Huljić osvrnuo se na važnost hrvatske glazbe.
Govoreći o važnosti kulturnih projekata za gospodarstvo Irena Kregar Šegota, direktorica sektora za razvoj i strateška partnerstva Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, najavila je da će Grad Rijeka u predstojećemu razdoblju uložiti približno dvadeset milijuna eura u nove projekte.

Foto: Press

comment closed