fbpx

Ivana Prgin: Šetnja Zagrebom dokonog purgera!

Izložba…

Ivana PrginU utorak 10. studenog 2015. godine u galeriji Modulor, Centar za kulturu Trešnjevka, gostuje izložba ‘Šetnja Zagrebom dokonog purgera’ Državnog arhiva u Zagrebu. Autorica izložbe je Ivana Prgin, a izložba će biti otvorena do 6. prosinca 2015. godine.
O izložbi:
U nizu svojih zadataka Državni arhiv u Zagrebu posebnu pažnju posvećuje predstavljanju, putem prigodnih izložbi, svog bogatog fundusa široj javnosti. Tema ove izložbe je Zagreb na starim fotografijama, a naziv izložbe, ‘Šetnja Zagrebom dokonog purgera’, kao i koncepcija inspirirani su istoimenim prilogom koji je izlazio u Reviji Zagreb početkom 40-tih godina prošlog stoljeća.
Od svog otkrića 1839. pa do danas, fotografije su nezaobilazne u bilježenju događanja i prostora. Važan su dio arhivskoga gradiva, nalazimo ih u raznim zbirkama, osobnim i obiteljskim fondovima, ali i muzejima, knjižnicama, privatnim kolekcijama. Nužne su za uspostavu vizualne komunikacije s prošlošću, a naše predodžbe o proteklim vremenima obogaćuju novim spoznajama. Fotografije čije su replike predstavljene na ovoj izložbi obuhvaćaju razdoblje od druge polovine 19. do kraja prve polovine 20. stoljeća. Neki prikazani prostori današnjem su šetaču možda neprepoznatljivi, druge je vrijeme odnijelo u nepovrat. Svaki od odabranih izložaka svjedoči o djeliću povijesti Zagreba te živo interpretira prostore pretvarajući ih u dio vizualne baštine i ukupne memorije ovoga grada.

Foto: Press