fbpx

Lado na ‘Putevima bokeljskih Hrvata’!

Tivat…

Počinje međunarodni projekt Putevima bokeljskih Hrvata

Putevima bokeljskih Hrvata– Sretni smo da ćemo upravo u Boki kotorskoj održati vokalni koncert čiji će repertoar predstaviti neke od najljepših hrvatskih narodnih pjesama, kao i napjeve iz same Boke. Suradnja s ovim novim projektom uz koncert nastavlja se i na drugim područjima što nas posebno veseli! – rekao je ravnatelj Ansambla Lado Krešimir Dabo.
Ansambl narodnih pjesma i plesova Lado krenuo je put Boke kotorske gdje će u subotu, 14. travnja 2018. godine s početkom u 20.00 sati u Domu vojske Porto Montenegro u Tivtu, izvesti vokalno instrumentalni koncert. Početak je ovo međunarodnog projekta Putevima bokeljskih Hrvata. Predstavnici hrvatske glazbene tradicije nakon punih 11 godina od posljednjeg posjeta izvest će najpoznatije hrvatske narodne pjesme, te napjeve iz Boke kotorske.
Putevima bokeljskih Hrvata– Hrvati iz Boke kotorske stoljećima su baštinili vlastitu tradiciju koja se u Boki vidi na svakom koraku kroz očuvane crkve, palače i umjetnička djela. Danas, mnogo je tradicionalnih hrvatskih obitelji iselilo iz Boke, a kulturna baština polako odlazi u zaborav. Upravo iz ovih razloga pokrenut je edukativno – kulturni projekt Putevima bokeljskih Hrvata! – istaknuo je autor projekta Toni Dabinović te dodao:
– Cilj projekta je prikaz i upoznavanje kulturne baštine, razumijevanje za stvaranje mladih naraštaja, bolji suživot dvaju naroda pun poštovanja u Crnoj Gori. Isto tako, građani Hrvatske imat će se prilike kroz idućih nekoliko godina upoznati s kulturnom baštinom koja je duboko upisana u povijest Hrvatske i Crne Gore.
Slask, LadoPočetak projekta Putevima bokeljskih Hrvata obilježit će nastup 60 umjetnika koji će na koncertu izvesti neke od najpoznatijih narodnih pjesama kao što su Dobar večer dobri ljudi u obradi Bože Potočnika, Grad se beli u obradi Zlatka Potočnika, Ladarke autora Emila Cossetta te četiri glazbene teme iz Boke Kotorske, standardne postave koreografije Kolovođo, diko naša, a u obradi Marijana Makara. Uz vrhunske vokale, izvrsni glazbenici svirat će na brojnim tradicijskim i klasičnim instrumentima, dok bogata kolekcija jedinstvenih narodnih nošnji iznimne vrijednosti obećava nezaboravnu reviju izvornog hrvatskog tradicijskog ruha.
Projekt se održava pod supokroviteljstvom Predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića i Predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, koju će predstavljati posebna izaslanica, saborska zastupnica Sanja Putica. Projekt se održava u suradnji s Hrvatskim nacionalnim vijećem Crne Gore i Hrvatskom bratovštinom ‘Bokeljska mornarica 809’ kao nositeljem fenomena Kolo svetog Tripuna, tradicije bokeljskih Hrvata, uvrštenog na listu nematerijalne baštine Republike Hrvatske.

Foto: Press