fbpx

Uz stihove Himne slobodi počinju 69. Dubrovačke ljetne igre

Dubrovnik…

Dubrovačke ljetne igrePodizanjem zastave Libertas uz stihove Himne slobodi u utorak, 10. srpnja 2018. godine u 21.00 sat, ispred crkve sv. Vlaha svečano će biti otvorene 69. Dubrovačke ljetne igre, koje će se i ove godine tradicionalno održavati do 25. kolovoza. U 47 dana, na 20 ambijentalnih lokacija, približno 2.000 umjetnika iz cijelog svijeta pred međunarodnom će publikom od 60.000 domaćih i inozemnih posjetitelja izvesti oko 80 dramskih, glazbenih, plesnih, folklornih i drugih programa, najavljeno je danas na konferenciji za medije na taraci hotela Excelsior na kojoj su govorili ravnateljica Ivana Medo Bogdanović, intendantica Dora Ruždjak Podolski, njen pomoćnik za dramski program Saša Božić i pomoćnica za inovativne kulturne prakse Karolina Rugle te gradonačelnik Mato Franković i zamjenica dubrovačko-neretvanskog župana Žaklina Marević koji su izrazili svoju podršku.
Dubrovačke ljetne igre– Iznimno sam ponosna na činjenicu da je sve ono što smo na Kandeloru najavili i ostvareno – rekla je intendantica Dora Ruždjak Podolski, istaknuvši još i uspjeh u povlačenju EU fondova, promoviranje mlađeg glumačkog naraštaja i umrežavanje umjetnika. Dodala je kako i dalje ostaje naglasak na ambijentalnosti koja obilježava ovaj festival. – Spremni smo, nemamo se čega bojati, računamo na građane Dubrovnika i publiku za koje je ovaj program kreiran – zaključila je intendantica.
Ceremoniju svečanog otvaranja režira Saša Božić koji je i autor scenarija. Pod dirigentskom palicom maestra Tomislava Fačinija, glazbu izvodi Zagrebačka filharmonija, Dječji zbor WDR iz Dortmunda, Akademski zbor Pro musica iz Mostara, Dubrovački komorni zbor, Mješoviti zbor Libertas te Ženska klapa FA Linđo. Uz članove Festivalskog dramskog ansambla, nastupit će i Folklorni ansambl Linđo, studenti glume i plesa Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu te građani Dubrovnika koji ove godine imaju posebnu ulogu u ceremoniji.
– Financijskim planom predviđen je ukupni budžet od 14 milijuna kuna od čega su javna sredstva nešto manje od 9 milijuna, a vlastiti prihod i prihod od ulaznica iznosi 2 milijuna kuna dok su nas sponzori i donatori ove godine poduprli s gotovo 3 milijuna kuna – istaknula je ravnateljica Igara Ivana Medo Bogdanović osvrćući se na stabilnu financijsku konstrukciju 69. Igara.

Foto: Press – Dubrovačke ljetne igre