Stanje u 9 sati: U Hrvatskoj 113 zaraženih virusom Covid-19
By redakcija On 20 ožu., 2020 At 09:35 AM | Categorized As Naslovnica, Vijesti | With 0 Comments

Hrvatska…

Covid-19, Vili BerošNacionalni stožer Civilne zaštite obratio se medijima i javnosti u 9.00 sati s najnovijim informacijama o koronavirusu u Hrvatskoj.
– Imamo ukupno 113 pozitivnih osoba u Hrvatskoj. Ukupno je testirano 1604 uzorka. Jedan bolesnik je na respiratoru. I dalje je stabilno – rekao je Vili Beroš.
Obavljeno je više od 1604 testiranja, a više od 13.000 osoba je u samoizolaciji. Ukupno je oboljelo 11 liječnika. Prati se 799 kontakata, 84 osoba je u karanteni te 18 vozača. Prosječna dob zaražene osobe je 42.6 godina rečeno je na konferenciji.
– Pojačano ćemo kontrolirati provedbu mjera. Policija će češće i više patrolirati, pogotovo na onim mjestima gdje se okuplja veći broj građana. Apelirat će na nužnost da se ne okuplja veći broj građana. Mi pratimo situaciju i vjerojatno ćemo nadopunjavati mjere koje će se onda odnositi na smanjenje rizika širenja. To se odnosi na dječja igrališta i na još neka okupljanja, moramo zauzeti jasniji stav, i o sprovodima, o svadbama…. Morat ćemo naći mjeru kako da se to regulira u ovoj situaciji. Moramo se svi odgovorno ponašati. Ne samo oni u samoizolaciji. Već i svi drugi. Ukoliko bude više neodgovornog ponašanja onda će naše mjere morati biti restriktivnije u cilju zaštite zdravlja ljudi. Zahvaljujem se svima koji se pridržavaju mjera i vama koji širite tu poruku – rekao je Davor Božinović.

covid

Od četvrtka u 0:01, na snagu je stupio čitav niz mjera kojima je za cilj osigurati strože mjere socijalnog distanciranja, a u svrhu ublažavanja mogućnosti širenja epidemije. Podsjećamo na potrebu pridržavanja mjera osobne higijene i socijalnog distanciranja svakog pojedinca: u zatvorenim prostorima potrebno je držati distancu od 2 metra, na otvorenom prostoru od 1 metar.
Zatvaraju se sve ne-esencijalne djelatnosti, sa svrhom da se, što je više moguće, zaštite osobe starije od 65 godina te kronično bolesni.
Najbolja obrana od ovog virusa jest održavanje osobne higijene i izbjegavanje bliskih kontakta.
Zato se ovim mjerama zatvaraju djelatnosti u kojima je više osoba u bliskom kontaktu te se zabranjuje okupljanje više od 5 osoba.

Izvor: HZJZ – koronavirus.hr
Foto: Pixabay

comment closed