fbpx

Valerija Đurđević – Roman Preko posla do kreveta!

Novi hit…

Ljupka je zapravo svatko i nitko. Ona je sve što ja nikad nisam mogla ili željela biti, kaže autorica Valerija Đurđević

Valerija ĐurđevićRoman ‘Preko posla do kreveta‘ drugi je dio trilogije chick-lit žanra, koji propituje muško-ženske odnose kroz žensku prizmu. Riječ je o nastavku prošlogodišnjeg priručnika ‘Kako preživjeti prekid, a da se ne preselite u septičku jamu’  autorice Valerije Đurđević koji je obrađivao temu prekida veze na jedan ironičan, ali i komičan način.

I ovoga puta, pravilnim omjerom duhovitosti, iskrenosti i britkog svakodnevnog govora, knjiga provocira i dopire do čitateljica, ali i čitatelja dobne skupine od 17 do 77 godina. Priča nastavlja pratiti Ljupku (26) koja se nakon turbulentnog prekida s dečkom odlučuje posvetiti sebi, fakultetu i poslu. Iz čiste znatiželje uplaćuje listić za Loto i osvaja Jackpot. Nakon toga život joj se okrene naglavačke, a na tom putu upoznaje sebe, svoje strasti, prednosti, mane, a biva upletena i u ljubavni trokut. Ovaj, prije svega duhoviti i optimistični roman, isprekidan je autoričinim komentarima kao i savjetima koje autorica ističe na kraju svakog poglavlja.
Valerija Đurđević– Iako je sama priča u knjizi potpuna fikcija s izmišljenim likovima i događajima, ona je popraćena mojim komentarima koji su otisnuti crvenim slovima, kao i mojim zaključcima na kraju svakog poglavlja. Željela sam stvoriti likove koje smo svi barem jednom u životu odigrali i u kojima se svi možemo prepoznati. Zato je Ljupka zapravo svatko i nitko. Ona je moj alter ego, ona je sve što ja nikad nisam mogla ili željela biti, isto tako ona nije ni pola onoga što ja jesam, tako da sam pronašla u tom liku izvrsnu simbiozu. Sviđa mi se kako mogu kreirati svoj svijet mašte kroz nju. Ovaj nastavak zapravo je moja poruka svim čitateljima i čitateljicama da život može bacati cigle na nas, a ipak na kraju tog puta možemo sagradti kuću i topli dom od tih cigli, kako za sebe, tako i za druge – poručuje autorica Valerija, rođena Vukovarka koja od rata živi u Zagrebu.

Merita Arslani
– Nastavci su uvijek klizav teren iz više razloga, ali možda je najvažniji onaj da morate zadovoljiti čitatelje koji su vam već ukazali povjerenje s prvom knjigom. Mnogi misle da je nastavak lako napisati, ali najčešće je baš obrnuto. Morate čitateljima ponuditi nešto novo, neki spin off, a Valerija Đurđevićopet ostati vjerni originalu. Zato sam i imala malu skepsu kad mi je na e-mail stigao rukopis ‘Preko posla do kreveta’. No, već sam na prvim ‘highlightsima’ oko knjige shvatila da nema razloga za brigu i da u rukama držim neki urnebes. Kad vam se kod glavnog lika sve počne vrtiti u trenutku kad lik na lotu dobije jackpot mogućnosti za razvoj priče su brojne i Valerija se tu dobro snašla. Nije upala u zamku satire pa krenula pretjerivati i izmišljati situacije koje bi od priče stvorile grotesku, što je jedna od glavnih stvari zbog kojih mi se ova knjiga svidjela. Mislim da ova knjiga dugo neće izaći iz mode, jer govori o nečemu s čim se žene stalno susreću, neovisno u kojem vremenu žive. Problemi, nerazumijevanje, nesporazumi, sukobi, ljubav, sreća i nesreća vječne su teme ženskog miljea, ali i muškog. Prije bih možda preporučila frajerima da pročitaju ovu knjigu, ako zbog ničeg drugog onda barem zbog toga da zaborave na neke mitove o ženama i na ovim stranicama provjere što žene stvarno misle i kakve su zaista kad ih život potpuno ogoli i ne ostavlja nikakav drugi izbor osim da budu onakve kakve jesu – zaključila je u svojoj recenziji Merita Arslani, spisateljica i novinarka, dobitnica nagrade ‘Kiklop’ za debitantski roman ‘Anđeli će samo zaspati’.
Domaći chick-lit roman na temu muško-ženskih odnosa autorice Valerije Đurđević pod nazivom ‘Preko posla do kreveta’ od 15.10.2014. je dostupan na svim kioscima Tiska te u Tisak media knjižarama po cijeni od samo 19,99 kn.