fbpx

Kakva majka takva kći – Mia Krajcar i Mirta Zečević

Šibenik…

Mia Krajcar– Čitala sam da odnos s majkom najviše određuje naš život. Valjda je zato odnos majke i kćeri toliko poseban. Majke i kćeri… – riječi su kojima glumica Mia Krajcar kao Zagorka završava predstavu.
Nakon što su stanovnici Makarske, Brela, Vrboske, Postira i Rogoznice uživali u bogatom programu ‘Broda knjižare – Broda kulture‘, on danas dolazi u Šibenik. Posjetitelje ponovno očekuje bogati kulturno zabavni program: književna večer s piscima, promocije knjiga, kazališne predstave za djecu i odrasle, a svi programi i predstave su besplatni. Kruna programa je kazališna predstava ‘Kakva majka takva kći’ o životu Marije Jurić Zagorke, najpoznatije hrvatske spisateljice i prve žene novinarke u nas. Mia Krajcar igra Zagorku, a Mirta Zečević njezinu majku Josipu. Tekst je napisala Frana Marija Vranković, a režirao ga je Jasmin Novljaković. Predstava se igra svakoga dana s početkom u 21,30 sati.
Mlada glumica o svojoj ulozi Zagorke kaže:
Mia Krajcar, Mirta Zečević– Prvi put sam se susrela sa Zagorkom kroz njezino najpoznatije djelo ‘Grička vještica’. Sedam tomova stajalo je na polici i tražilo da budu ponovo pročitani. Imala sam devet godina i nisam do kraja razumjela sve odnose unutar romana, ali nisam mogla prestati gutati ta slova s papira. Više od dvadeset godina nakon toga, pozvana sam da budem Marija Jurić Zagorka u jednoj predstavi. Tada je počeo moj istraživački rad. Samo dvije godine nakon toga, pozvana sam u novu predstavu o Zagorkinom životu. Tako sam nastavila istraživanje. Oduševila me Zagorkina snaga volje. Nisam sigurna koliko je takvih ljudi koji su toliko toga proživjeli i preživjeli, a da nisu ostali duhovno osakaćeni. Od majke koja ju je psihofizički maltretirala, preko urednika Obzora, do političara koji su ju u jednom periodu života zatvorili u sobu hotela i tjerali ju da piše romane. Ali ništa ju nije slomilo! Pisala je romane, jednočinke, kazališne predstave, bila je prva žena novinar na ovim prostorima i prva žena dopisnica iz inozemstva. Organizirala je prosvjede protiv mađarizacije i germanizacije. I bez obzira što joj je prvi brak bio grozan, nije izgubila vjeru u ljubav, tako da se udala još dva puta nakon prvog dogovorenog braka. Budući da imam tu sreću da sam doista upoznata s njezinim životom i da me uvijek ispočetka oduševljava, bilo je za očekivati da ću, kad me gospodin Gerenčer nazvao i predložio suradnju, odmah pristati igrati u novoj predstavi o Mariji Jurić Zagorki.
Kolegica Mirta Zečević, autorica teksta Frana Marija Vranković, redatelj Jasmin Novljaković i ja osmislili smo žanr koji na ovim prostorima još uvijek nije zaživio – dokumentarno igranu dramu. Dakle, publika gledajući predstavu može saznati činjenice vezane za život Zagorke i njezin odnos s majkom, i to na način da ne slušaju naratora koji im iznosi podatke, nego glumci odigraju situacije. Nadam se da će i publici Zagorkin život biti zanimljiv barem u pola koliko je zanimljiv nama, jer smo baš zbog bogatstva njezinog života odlučili napraviti ovu predstavu i na taj način publici približiti i taj dio njezinog postojanja.“
Mia Krajcar, Mirta Zečević– Kompleksna i teška ličnost – majka Marije Jurić Zagorke uvelike je, posredno ili neposredno, utjecala na Zagorkin život i stvaralaštvo. Iako Marija Jurić nakon smrti sestre Dragice prekida svaku komunikaciju s majkom, ona obilježava njezin daljnji rad, ali i gorčinu neprihvaćanja, koja se može iščitati kako u romanu ‘Kamen na cesti’, tako i u svim biografskim zapisima. Obzirom na izuzetno složen odnos majke Josipe i njezine kćeri Marije, ne postoje dostatni dokumenti i fakti o kompleksnosti odnosa u dovoljnoj mjeri, a iz Zagorkinih spisa iščitava se sva tuga i gorčina naspram majke koja je trebala biti sve ono što nažalost nije bila – prije svega majka. No, povijest je pamti kao Marijinu najbolju neprijateljicu – rekla je Mirta Zečević o ulozi Zagorkine majke.

Foto: Press