Hoerspiel, bežični misterij, prvi puta na Adventu u Zagrebu
Piše: redakcija On 15 pro., 2015 At 11:04 AM | Categorized As LifeStyle, Tech | With 0 Comments

Zagreb…

Hoerspiel– U ovim sve manje spojivim vremenima, spojimo se malo dalje od varljivih šarenih kuglica i kupovnih moći, utonimo u tajnu medija koji je na samim svojim počecima bio poput autentičnog božićnog misterija. Vremenima unatoč, nudio je nadu. Predstava ‘Hoerspiel’ nazdravlja davnom rođenju djetešca bežičnoga: radija! Predstava je na programu: Kula Lotrščak – 23. prosinca 2015. godine s početkom u 17,00 sati, te 27.12. u 12h, 15h i 18h, (nedjelja), 30.12. u 17h (srijeda), 2.1.2016. u 15h, 19:30h i 21:30h – pozivaju organizatori priopćenjem.
Izvode: Jelena Miholjević, Sven Medvešek, Ivana Rushaidat, Matija Antolić, Ljubica Letinić, Dino Brazzoduro, Nina Bajsić, Ante Perković, Ivan Zelić/Ivor Plužarić i Pavlica Bajsić Brazzoduro.
– Radio često igra ulogu siročeta čiji su roditelji (tko god oni bili) odavno nestali. I zaboravlja da je Orfej nazočio njegovu rođenju, bdio nad kolijevkom djetešceta Bežičnog. Orfej, sa svojom lirom i svim svojim misterijima.
Hoerspiel: mala igra za slušanje (i gledanje) Pavlice Bajsić Brazzoduro je predstava koja govori o samim počecima radija, o vremenu kada su tada vrlo popularne radio-drame išle uživo iz studija, s glumcima, glazbenicima i maherima za rekonstrukciju potrebnih šumova i atmosfera. Zadivljena a ponekad i sumnjičava publika se tih večeri okupljala oko radija, tog bežičnog misterija, kao nekada oko ognjišta, uhom naslućujući a u glavi stvarajući jedan sasvim novi svijet. Osim kao jedinstvena kazališna priča o radiju samom, “o malim ljudima unutar radijske kutije”, Hoerspiel na jedan neobičan način evocira i duh Zagreba iz vremena između dva svjetska rata, ali i kasnije. I dok je 1973. godine, u dokumentarnoj radio-drami Ad Libitum, Zvonimira Bajsića i suradnika, jedna baka izrazila želju da ljudi koje ona čuje na radiju izađu od tamo i dođu podijeliti ručak s njom, u Hoerspiel radio poziva vas da uđete u njega. Bez ručka ali uz čašicu domaće rakije.
Važne napomene:
Karte ne naplaćujemo, ali svesrdno molimo za dobrovoljni prilog na kraju predstave za opstanak radiofonijskog teatra. Rezervacije su obavezne jer je broj publike u Kuli Lotršak ograničen, učinite to na: radiophonic.thaether@gmail.com, Nina Križan 098 1975 666 Ili na facebook event: https://www.facebook.com/events/1497093530594335/
Na Hoerspiel možete povesti i djecu stariju od 5 godina – piše u priopćenju.
Adventske izvedbe Hoerspiela s prijevodima na engleski jezik plod su suradnje Multimedijalne kolibe, Galerije Klovićevi dvori i Turističke zajednice grada Zagreba.

Foto: Press – Sunčan Stone

comment closed