fbpx

‘Lunasa’ – Ljepota i moć antičkih božica u Novigradu

Novigrad_1Skupina studenata fakulteta za ekonomiju i turizam iz Pule i TZ Novigrad predvođenih Paolom Batelom i Tatjanom Bulešić obogatili su turističku manifestaciju ‘Lunasa’ vrlo atraktivnim antičkim performansom prikazujući ‘Ljepotu i moć antičkih božica‘.
Atraktivne kostime za ovaj modni spektakl napravio je pulski umjetnik Uroš Raguž. Na svoj osebujan način događaj je vodio mladi i talentirani magistar glume Franjo Tončinić iz Pule ovoga puta u ulozi Boga Zeusa. U pauzama goste je zabavljala skupina vrhunskih glazbenika okupljenih u skupinu ‘Chansone Nobile’, a kamerama je sve zabilježila ‘MedVid’ produkcija. Modni događaj započeo je defileom božica kroz ulice romantičnog Novigrada da bi se nastavio na još četiri atraktivne lokacije. Na glavnom gradskom trgu, obližnjem parku, Rotondi te je završnica bila ponovo na Trgu. Koliko su zapravo studenti uigrani govori činjenica da su tisuće turista i domaćih gostiju u stopu pratili defile Božica kroz uske uličice Novigrada upijajući i diveći se atraktivnim kostimima i pričama o svakoj božici.
Novigrad_2Manifestacija ‘Lunase’ pokrenuta je prije sedam godina. Održava se od početka prvoga dana u kolovozu, da bi prije četiri godine postala dvodnevnom manifestacijom. Datum ‘Lunase’ vezan je uz 1. kolovoza, obzirom da su na taj dan neki drevni narodi slavili ljeto u njegovoj najvećoj snazi, zahvaljujući pritom prirodi i bogovima na svim darovima i blagodatima koje uživaju. Otuda i naziv manifestacije, ‘Lunasa’ (Lughnasadh). Kako su taj dan u svojem kalendaru nazivali Kelti, drevni narod na čijoj se kulturi dobrim dijelom temelji i naša današnja civilizacija, s mnogim elementima i obilježjima koja su ostavština upravo te drevne kulture. Isto tako, manifestacija valorizira činjenicu kako je Novigrad prije sedam godina dobio prvu europsku nagradu za projekt ekološke odnosno energetski učinkovite i održive javne rasvjete.