Opera Nikola Šubić Zrinjski na Tomislavcu!
Piše: redakcija On 7 srp., 2016 At 12:40 PM | Categorized As Događanja, LifeStyle, Tech | With 0 Comments

Zagreb…

Nikola Šubić ZrinjskiOpera Nikola Šubić Zrinjski Ivana pl. Zajca, jedno od najpopularnijih i najizvođenijih djela naše glazbene scene, pod ravnanjem Ivana Josipa Skendera u režiji Krešimira Dolenčića te u izvedbi Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu bit će izvedena u utorak, 12. srpnja u 21,00 sat na Trgu kralja Tomislava u Zagrebu.
Praizvedba opere Nikola Šubić Zrinjski 1876. bila je višestruko važan kulturološki događaj. Tijekom sto četrdeset godina gotovo kontinuiranoga izvođenja na svim hrvatskim nacionalnim pozornicama, ovo je djelo uvijek s jednakim ushitom primano i doživljeno od publike. Iznimno zanimljiva gledateljima i slušateljima, opera Zrinjski, uz Eru s onoga svijeta, najpopularnije je i najčešće izvođeno djelo naše glazbene scene.
Nikola Šubić ZrinjskiTematizirajući posljednje sigetske dane hrvatskoga junaka Nikole Šubića Zrinskog i njegovu junačku pogibiju, djelo je već na praizvedbi doživjelo nezapamćen uspjeh i do danas zadržalo iznimno i počasno mjesto na hrvatskoj opernoj sceni. Najveći ushit izazvala je potresna zakletva sigetskih junaka i finale U boj, u boj, koji je kao zborska pjesma skladan deset godina prije opere. Veliku popularnost djelo može zahvaliti i tomu što prikazuje stvarnog junaka hrvatske povijesti, koji je u teškim uvjetima turske najezde spasio Slavoniju od potpunoga porobljavanja. Iako nije uspio spriječiti Turke u zauzimanju nekih gradova, hrabro je poginuo braneći Siget.
U izvedbi nastupaju: Ljubomir Puškarić, Tamara Franetović Felbinger, Marija Kuhar Šoša, Stjepan Franetović, Ozren Bilušić, Tvrtko Stipić, Luciano Batinić, Mario Bokun, Alen Ruško, Kristijan Beluhan, Željko Grofelnik, Robert Palić, Antonio Brajković, uz zbor Opere HNK i baletni ansambl.

Foto: Press

comment closed