fbpx

Obnovimo riječko kazalište: Donatori se okupili u ‘Zajcu’

Rijeka…

Medijski pokrovitelj Scena.hr

Obnovimo riječko kazalište– Zahvalni smo svima Vama koji ste se odazvali inicijativi Obnovimo riječko kazalište, a pozivamo i ostale da nam se pridruže u ovoj akciji koja ima samo jedan cilj – vratiti Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca Rijeka sjaj i mjesto na kulturnoj karti Hrvatske i Europe koje zaslužuje, i to svojim izgledom, a ne samo programom – pozivaju iz HNK Ivana pl. Zajca.
Na nedavnom okupljanju donatora koji su pomogli obnovu stolica u parteru HNK Ivana pl. Zajca, gospođa Grozdana Božić, odvjetnica iz Rijeke odlučila je donirati 40.000 kuna koliko je nedostajalo do ukupnog iznosa potrebnog za obnovu tepiha u parteru.
Podsjećamo, obnova je najavljena na Novogodišnjim koncertima, a prva faza prikupljanja novčanih sredstava, za svih 294 stolica u parteru, završena je u travnju 2016. godine. Prva firma koja se odazvala akciji bila je Poliklinika Medico Rijeka na čelu s tadašnjim ravnateljem Vladimirom Mozetičem, a prva privatna osoba bila je gđa. Iva Piglić Lazić.
Obnovu kazališta omogućile su firme: Poliklinika Medico, JGL d.d.,Specijalna bolnica za ortopediju i opću kirurgiju ‘Dr. Nemec‘, AMEC Rijekatekstil, Milenij Hoteli, Brodokomerc-Nova d.d., Brodogradilište Viktor Lenac, Brasidas Group AG, Jadranka DD, Mali Lošinj, AUREA international d.o.o., Elcon Geraetebau d.o.o., Stojarsko-Akustički inženjering d.o.o.
Također, obnovu su omogućile i privatne osobe: Grozdana Božić (cijeli red partera), Velibor Panjković (obitelj je obnovila cijeli red partera), Ružičić-Kessler (obitelj je obnovila cijeli red partera), Iva Piglić Lazić (uz svoje stolice poklonila je stolice svojoj obitelji i prijateljima), obitelj/famiglia Franco Nicodemo, Lary Zappia, Irena Simić, Zoran Škrobonja i Nina Roso Škrobonja, Dunja i Nikola Carević, Davorin i Theresa Bekl, Stefania Bozzato Gim & Gun Gil Gim, ZlatkoDaće Šporer i Dunja Šporer, obitelj Katalinić, Dorčić, Kalac, Anka Tomac, Olga Zdelarec Učenici A-IV-1 razreda Srednje građevinske tehničke škole (generacija 1963/64. godine, koji su svom razredniku prof. Franji Kurbafinskom poklonili stolicu u parteru Kazališta za njegov 96. rođendan, Manfred Schneider, Mirna Rubeša.
Obnovu je omogućila i Udruga građana ‘Riječki val‘.
Kazalište su obnovili većinom posjetitelji, zaljubljenici u Kazalište, ali ima i onih koji nikada nisu bili u Kazalištu. Uključili su se pojedinci i firme iz Rijeke i šire okolice, primjerice s otoka Krka, Lošinja, ali su donacije stizale i iz Amerike, Italije, Švicarske. Nakon što su skupljena sva potrebna sredstva za obnovu stolica i tepiha u parteru, sljedeći korak je obnova loža na mezzaninu.Već sada znamo da će po jednu ložu na mezzaninu obnoviti ranije spomenuti AMEC Rijekatekstil, zatim Giorgio Surian te ‘Riječani u svijetu’.

Foto: Press