fbpx

Porin za životna djela starosti između 70 i 80 mil. godina

Ručni rad…

Statua nagrade Porin za životna djela stara je više od 70 milijuna godina

Medijski pokrovitelj scena.hr

Porin– Iznimno nam je zadovoljstvo na ovaj način doprinjeti nagradi Porin, to je vrijedno priznanje školi i radu naših učenika. Kipiće izrađujemo od ‘Veselja unito’, vrste kamena iz geološkog vremena krede, starosti između 70 i 80 milijuna godina. Svaki komad je ručni rad čija izrada traje oko 15 dana što uključuje grubu obradu kamene ploče, prenošenje kontura te završne radove uz korištenje finih klesarskih alata – rekao je ravnatelj škole Tonči Vlahović.
Glazbena nagrada Porin i nije među najstarijima na svijetu, ali njena statua zasigurno jest. Naime ovogodišnji Porin za životno djelo bit će izrađen od bračkog kamena čija je starost više od 70 milijuna godina. Svaki od kipića je unikatni ručni rad, djelo učenika Klesarske škole Pučišća, jedine škole takve vrste u ovom dijelu Europe.
Od njenog osnutka 1909. do danas, Klesarska škola u Pučišćima obrazovala je na tisuće majstora obrade kamena, istovremeno poštujući tradiciju te prateći najmodernija tehnološka dostignuća. Škola danas broji 86 đaka i suradnja s glazbenom nagradom Porin prva je suradnja ovakve vrste u njenoj 107 godina dugoj povijesti.
– Od kamena Veselje izrađena su remek djela dalmatinske renesanse, a budući da je jedna od uloga glazbe i veselje, ne vidim prikladnijeg materijala za Porin od tog. Suradnja naše Klesarske škole i 23. Porina sjajno se uklapaju u godini u kojoj obilježavamo 450. obljetnicu osnutka pučiške župe i 200 godina općine. Vjerujem da će i u ovogodišnji Porin biti utkano puno veselja i ljubavi, ali i djelić identiteta učenika Klesarske škole koji dolaze iz svih krajeva Lijepe naše – izjavio je Marino Kaštelan, načelnik Općine Pučišća.
Britanski portal Global Grasshopper nedavno je Pučišća uvrstio među 15 najljepših malih mjesta u Europi, a osim kamenih Porina, iz tog bračkog mjestašca dolazi i jedan Porinovac, Neno Belan, koji često ističe kako su mu, uz Split i Rijeku, Pučišća treća životna adresa. Ovogodišnje 23. izdanje Porina održat će se 17. ožujka u Splitu. U ŠC Gripe.
Ulaznice po cijeni od 70 kuna mogu se kupiti na svim prodajnim mjestima Adriaticketa ili online na www.adriaticket.com

Foto: Press