fbpx

Profokus predstavlja: Povijest crvenog ruža!

Trendovi…

Moramo li imati crveni ruž?

Modni diktat ‘must have’
Modni trend mijenja se iz sezonu u sezonu i ostaje upitno na koji način ga slijediti. Savjeti dolaze sa svih strana, a sve  u cilju da slijedimo modu bez imalo razmišljanja. Postaje nam neugodno ako se u našoj toaletnoj torbici ne nađe crveni ruž koji ‘moramo imati’ pod svaku cijenu.
Povijest crvenih usana i rumenih obraza
ProfokusRumeni obrazi kao i rumene usne simbol su ljepote koja se razvila još u vrijeme  srednjeg vijeka. Plemkinje su rijetko izlazile izvan svojih  mračnih prostorija u hladnim i vlažnim dvorcima, pa je njihovo lice bilo posve svijetlo, blijedo. Od latica crvene ruže i čiste svinjske masti upotrebljavala se krema kojom su srednjovjekovne dame rumenile obraze i usta. U potpuno oprečnom ambijentu živjeli su težaci i seljaci. Oni su radili teške fizičke poslove na sunčanim poljima i imali su rumena lica koja postaju simbolom zdravlja. Da bi plemkinje pokazale kao su i one zdrave stavljaju crvenilo na obraze i usne. Tako rumeni izgled  postaje zaštitni znak zdravog tijela. Današnji naziv ruž za usta dobio ime po crvenoj ruži kao osnovnoj bazi za izradu ruža.

Crveni ruž oduvijek je imao simbolički  značaj
Već u vrijeme renesanse kad žene imaju više slobode i izlaze češće van svojih nastamba, odlaze na tržnicu, crkvu, balove. Boja lica plemkinja postaje prirodnija, a crveni ruž počinju koristiti kurtizane. On postaje simbolom požude koji mami poglede muškaraca i stvara težnju poljubiti ženu u crvena usta.
ProfokusKad je Marie Antoinette u 17. st. kružno zarumenila svoje obraze, a usta srcoliko narumenila bio je to javni poziv na strasno ljubljenje u skrivenim odajama svojeg dvorca. Sve dvorske dame bile su zaluđene crvenilom koje je postalo ‘must have’. Taj simbol strasti prihvatili su i muškarci koji također rumene obraze i usta. Na simboličan način istom mjerom pozivaju na slanje poljubaca i strasno vođenje ljubavi.

Crveno je boja ljubavi i strasti
Danas znamo da crvena boja ima psihološke parametre koji djeluju na ljude. Crvena je simbol strasti, aktivnost, ambicioznost i potiče na dominaciju. Stoga nije čudno što su žene tijekom povijesti, pa i danas stremile za crvenim ružem na usnama.
Našminkati crveno usta jednako je kao razviti zastavu slobode
ProfokusU vrijeme drugog svjetskog rata najtraženiji i najskuplji ženski modni dodatak zasigurno je bio crveni ruž. On je postao i simbolom otpora u ratno vrijeme. Tako žena u najtežim trenucima u neimaštini i boli koju svaki rat donosi izgleda zanosno i poželjno s crvenim usnama. Posjedovati crveni ruž, našminkati usta bilo je jednako kao razviti zastavu slobode.
Obrazovanjem u Profokusu udružiti teoretska i praktična znanja
ProfokusU Učilištu Profokus tijekom obrazovanja za profesionalne vizažiste kroz povijest frizure i šminke svojim polaznicima pružamo znanja koja su potrebna kako  bi povijesno znali simboliku, ali jednako tako da bi tijekom praktičnog djela nastave usvojili znanja kako pravilno nanijeti crveni ruž i kome najbolje pristaje.

Čitajte u sljedećem nastavku za Valentinovo: Kako šminkati usta crvenim ružem i je li baš svima dobro pristaje?

Piše: za Profokus Branka Vučetić Atletić
Foto: arhiva Profokus