fbpx

Branka Vučetić Atletić: Povijesna priča o dekolteu!

Knjižnica Kustošija…

Tako mali prostor na tijelu, a tako velika zainteresiranost za veličinu i dubinu dekoltea
Dekolte, riječ francuskog porijekla, a označava gornji dio ženskog torza, koji obuhvaća vrat, ramena, leđa i prsa.
Branka Vučetić AtletićTijekom povijesti upravo taj dio ženskog tijela inspirirao je pjesnike, pisce, znanstvenike. Pisali su, govorili, diskutirali, svaki na svoj način postavljajući teoriju o ljepoti, provokaciji, nepristojnosti, šarmu i privlačnosti dekoltea. Dekolte ne obuhvaća veći prostor od dvadesetak centimetara okomito od korijena vrata i četrdesetak centimetara vodoravno prema ramenima,. Tako mala površina, a tako veliki interes za dubinu i širinu dekoltea. Baš zato, tijekom povijesti otvor poprsja privlačio je pozornost spuštajući se i dižući prema vratu ili od vrata prema rubu grudi i ramenima. Visina i širina otvora bila je uvjetovana političkim kretanjima, sociološkim statusom žene, kao i utjecajem vjere.
Povijest dekoltea od Egipta do danas
Od golih grudi u Egiptu, sve do stroge krutosti i zatvorenosti dekoltea u vrijeme visoke renesanse, do zanosnog širokog dekoltea u vrijeme bidermajera, preko hollywoodskih zvijezda četrdesetih i pedesetih s naglašenim poprsjem, preko negacije dekoltea sedamdesetih, sve do današnjih dubokih dekoltea potpomognutih silikonskom umetcima. Branka Vučetić AtletićNa koji način su prsa bila potpuno stisnuta u vrijeme manirizma ili pak na koji način je Marie Antoinette oblikovala dekolte tako da su prsa izvirivala kao dvije polutke poveće jabuke.
Što je otkrila Marilyn Monroe, kako je postala slavna Pamela Anderson i danas Kim Kardashian?
Predavanje o povijesnoj priči dekoltea te sve zanimljive i duhovite detalje možete doznati na predavanju koje će se održati u knjižnici Kustošija, Ilica 312, Zagreb, u utorak 11. studenog 2104. godine u 17,00 sati.
Autorica i predavačica Branka Vučetić Atletić mag. ing. tex. des.

Foto: Privatni album – Branka Vučetić Atletić