fbpx

Jesmo li modno osviješteni ili stil gradimo godinama

Kolumna…

Piše: Branka Vučetić-Atletić

Što znači biti modno osviješten

Moda je oduvijek bila podobna tema za razmjenu suprotnih mišljenja. Nikada kao danas nije se toliko diskutiralo i pisalo o odijevanju, pa je tako modno osviještena osoba postala sinonim za dobro odjevenu osobu. Upravo taj izmišljeni sinonim za dobro odjevenu osobu posve je iskrivljena definicija. Možemo reći kako je modno osviješten banalan  pojam kako bi većinu uvjerili  u pravilan i dobar način odijevanja.

stilVažan je stil odijevanja
O načinu i stilu odijevanja u onom pravom smislu rijetko se piše. Kod modno osviještenih sve se svodi na česte pozitivne ocjene koje dovode do  pretjerivanja. Zato  su modno osviještene osobe okarakterizirane kao seksi vruće, ‘cool’, neodoljive, ostavljaju nas bez daha. Sve se svodi na pomisao kako bi upravo u njihovoj odabranoj odjeći  bilo dobro  samo voditi ljubav. Zato bi bilo korisnije posvetiti se stilu odijevanja, a ne modnom osvještavanju.
Kad je pitanje stila, važno je znati što ta riječ znači. Stil dolazi od latinske riječi stilus što znači pisaljka, držak. U širem smislu može označavati osobnu odliku individualnost, pa se često koristi kad je pitanje modnog odijevanja. Upravo stil može dati pravi odgovor za dobar ili pak loš odabir i način nošenja odjeće.
Ikonu stila koju rado spominjemo je Grace Kelly. Zasigurno je dobro poznavala svoje tijelo. Odlično je koristila formu haljina rezanih u struku kako bi ga naglasila, ali je jednako tako znala istaknuti ljepotu svojeg lica i uokviriti ga u pažljivo zavezanu Hermes maramu. Smišljeno je odabrala veliku torbu s kratkim ručkama kako bi ljupko prikrila svoj trudnički trbuh.

stilStil gradimo  godinama
O odabiru i načinu odijevanja ne možemo govoriti o osviještenosti. Možemo samo zaključiti kako je netko dobro, manje dobro ili loše odjeven. Modu možemo vjerno pratiti. Neke modne trendove možemo više ili manje voljeti. Ako govorimo o stilu odijevanja tada ne govorimo o modnom trendu i upravo lansiranoj novoj kolekciji. Govorimo o načinu odijevanja, nešto što godinama gradimo. To je onaj naš jedinstven način odijevanja. On prati naš način života, nekada je određen društvenim položajem, zanimanjem, financijskom moći ili nemoći.

Stil u odijevanju je sličan parfemu
Ima parfema koji nam se ne dopadaju, no priznat ćemo kako pojedincima dobro pristaju. Upravo tako je i sa stilom. On ne mora biti ni sam modni vrh, ni stroga klasika, on upravo mora biti kao parfem koji je dobra mješavina više mirisnih cvjetova koji u spoju čine dobar, postojan miris koji upravo pristaje našoj koži. Pa koja je razlika između onih koje nedorečenom definicijom modno osviještene svrstavaju u dobro odjevene ili pak onih rijetkih koji govore o dobrom modnom stilu. Razlika je u tome što biti svjestan mode i modnih kretanja ne mora značiti da je osoba dobro odjevena. Osoba sa stilom ne griješi u pomno odabranoj odjeći koja joj pristaje. Uvijek ima dobar kontinuitet i prepoznatljivost kao i osjećaj kada i što u kojoj prilici odjenuti. Razviti dobar stil odijevanja to je niz važnih i povezanih dijelova u jednu dopadljivu cjelinu. Kao prvo to znači poznavati svoje tijelo i biti svjestan svojih godina. Nadalje važno je spoznati svoje prednosti i nedostatke kad je u pitanju konstitucija tijela. Dobro razumjeti boje i odabir boja koje pristaju boji kose i kože. Izvrsno baratati i spajati različite strukture i površine tkanina, pletiva, krzna i kože. Vješto koristiti staro i novo, dobro i racionalno kupovati odjeću obuću. Pažljivo birati nakit i modne dodatke i sve to uvijek dobro ukomponirati i podrediti mjestu i prigodi za koju se odijevamo. Kod stila se ne radi o svijesti, stil obično postoji ili ne postoji.

stilModni stilist može pomoći pri odabiru odjeće
Uočeno  je kako  jedna velika većina poznatih javnih osoba nema svoj dobar stil odijevanja. Zato su  u pomoć pozvani  modni stilisti  koji poznaju sve zakonitosti  pravilnog  načina  odijevanja. To su obrazovane osobe koje svojim preporukama, savjetima pomažu svima koji griješe u odijevanju. Modni stilistima nije potrebna osviještenost. Potrebno je znanje i puno iskustva i rada. Svojom stručnošću pomažu pri odijevanju bez obzira radi li se o javnim osobama ili onima koji se odjevnu za svečane prigode od vjenčanja, promocija, rođendana ili im je potreban savije za protokolarno i poslovno odijevanje.

Sa stilom kroz život
Danas  je vizualna komunikacija tako važan čimbenik zato je  odjeća postala dio te komunikacije. Ako nemamo razvijen osjećaj za proporcije, boju teksture, nije zgoreg potražiti savjet, kao što bi učinili za bilo koje drugo područje u kojem nemamo dovoljno znanja. Pronaći svoj dobar stil u odijevanju može nam pružiti samopouzdanje, može nam donijeti uvijek dobrodošle komplimente i može nam pružiti zadovoljstvo da sa stilom osviješteno koračamo kroz život.

Foto: Zvonimir Atletić