fbpx

Street art Zagreb: Zagrebački murali i grafiti

Knap…

Medijski pokrovitelj Scena.hr

Street art Zagreb– Ulična umjetnost dio je identiteta grada Zagreba. Ocrtava njegovo urbano lice. Lice suvremene europske metropole. Na zagrebačkim zidovima, pod mostovima, u pothodnicima i na mnogim drugim manje vidljivim mjestima nalaze se radovi koji zaslužuju biti zapamćeni, a mnogo puta su skriveni od očiju šire javnosti – kaže autorica Anja Planinčić.
Prva fotomonografija zagrebačkih murala i grafita pod nazivom Street art Zagreb u izdanju Centra KNAP, autorice Anje Planinčić, biti će predstavljena 10. veljače 2017. godine s početkom u 19.30 sati u dvorani Centra KNAP, Ivanićgradska 41a.
Fotomonografija Street art Zagreb sadrži 280 strana, a predstavlja više od 200 radova i 95 autora koji su u proteklih 15 godina ostavili trag na zagrebačkim ulicama.
Centar kulture na Peščenici – Knap već dugi niz godina prati uličnu umjetnost grada Zagreba, tako je ova fotomonografija bila logičan nastavak dugogodišnje uključenosti u urbanu kulturu Peščenice, pa i šire. Ovim tiskanim izadnjem sačuvati će se od zaborava barem dio zidova koji su svojom estetikom to zaslužili, jer ovakav način uličnog stvaralaštva na žalost ima svoj vijek trajanja.
– Osim domaćih autora, na ulicama grada Zagreba nalazi se i niz radova umjetnika iz cijeloga svijeta. Oslikani zidovi čine žive ulične galerije dostupne svima, galerije koje dinamikom nekih vanjskih okolnosti mijenjaju svoje postave. Priča o grafitima, ove foto monografije, kreće s Peščenice no pokušat će zaokružiti i prezentirati cijelu zagrebačku scenu. Tako će ova foto monografije biti svojevrsni album izabranih djela ulične umjetnosti grada Zagreba s početka milenija – dodaje » autorica Planinčić.

Foto: Press