fbpx

Torta iznenađenja

Torta iznenadenja_1Sastojci:
Tijesto
18 jaja
35 dag šećera
40 dag mekog brašna
4 žlice čokolade u prahu
3 žlice kakaa u prahu
1 prašak za pecivo
nekoliko kapi ruma
8 žlica vode
Krema: 1 L vrhnja za šlag
40 dag čoklade za kuhanje
40 dag šumskog voća
Buttercream:
12 dag maslaca
16 dag šećera u prahu
2 žlice mlijeka
Za ukrašavanje:
2 kg fondanta

Priprema:
Odvojiti žutanjke od bjelanjaka, pa od bjelanjaka i malo soli napraviti čvrsti snijeg. U snijeg postepeno dodati šećer i vodu pa miješati dok se šećer ne otopi, umiješati ostale sastojke. Dio smjese za tijesto uliti u veliki okrugli kalup za torte koji je obložen papirom, a drugi dio u manji okrugli kalup. Ostatak smjese pečemo naknadno (ostati će za 2 tanje kore). Napuniti malo više od polovice kalupa. Peći u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva otprilike 20-ak min, čačkalicom provjeriti je li pečeno (zabodemo čačkalicu u sredinu tijesta, ako je suha kad je izvadimo, tijesto je pečeno). Sada ispečemo ostatak smjese- dio smjese u veći kalup, dio u manji tako da dobijemo dvije tanje kore. Kremu pripremimo tako da zagrijemo vrhnje za šlag i u vruće dodamo čokoladu za kuhanje, miješati dok se čokolada ne otopi. Krema se treba hladiti nekoliko sati, najbolje neka odstoji preko noći.
Tijesto iz većeg i manjeg kalupa rezati na 3 dijela, sveukupno mora biti 8 kora (zajedno sa naknadno pečenim korama). Ocijediti šumsko voće. Ohlađeno tijesto natopiti sokom od šumskog voća, ali ne blizu ruba tijesta. Tijesto premazati kremom, na kremu staviti šumsko voće, prekriti tijesto, ponavljati postupak dok se ne potroše svi sastojci. Voće ne smije biti preblizu ruba torte. Nožem oblikovati tijelo psa; rezati u koso da dobijemo leđa i trbuh te oblikovati stražnje noge.
Buttercrem pripremimo tako da miksamo šećer u prahu i maslac, potom dodamo mlijeko i miksamo dok ne dobijemo glatku kremu. Tortu premazati buttercreamom. Razvaljati 1 kg fondanta i prekriti tortu. Dok je fondant još mek štapićem oblikovati dlaku. Od fondanta oblikovati glavu, prednje šape i repić.

Dobar tek!
Priprema i Foto: Maja Vincek