fbpx

Kolumna: Treba li tijelo osloboditi nošenja gaća?

Branka Vučetić Atletić

Nova kolumna na portalu Scena.hr

Kako i na koji naćin su tijekom povijesti muškarci nosili gaće?
U velikoj diskusiji oko donjeg rublja treba li pokriti ili otkriti intimne dijelove tijela  dobro je zaviriti u povijesnu realnost. Danas je više onih koji vole vidjeti otkriveno  nego pokriveno tijelo. Pogledamo li što se nalazilo ispod gornje odjeće tijekom povijesti  odijevanja, saznat ćemo kako se za gaće uopće nije znalo. Taj dio odjeće potpuna je nepoznanica kako kod muškaraca tako i žena.

Kolumna‘Kutijica’ za spolovilo
Tijekom renesanse muškarci odijevaju takozvane puf hlače. Nije bilo lagano tako kompliciranu odjeću privezati, učvrstiti, stegnuti zato što ispod hlača ne nose gaće.  Svoje spolovilo izvlače izvan hlača i stavljaju u ‘kutijicu’ koja je stršala van hlača.  Takva mobilna ‘kutijica’ bila je obložena finim baršunom, a njezina veličina predstavljala  je oznaku statusnog simbola. To je ujedno i razlog što su plemići višeg statusa imali veći  oblik ‘kutijice’ bez obzira na veličinu pripadajućeg sadržaja.

KurtizaneGaće su samo za kurtizane
Gaće ipak postoje u razdoblju renesanse, ali ih nose samo kurtizane. To je odjevni predmet koji izaziva požudu, stoga ih odijevaju priležnice, bludnice i razuzdane žene, dok plemkinje i seljakinje ne poznaju takav modni dodatak.
Tijekom dužeg povijesnog razdoblja muškarci izbjegavaju nositi gaće. Svoju intimu skrivaju ispod dugačke košulje, jer gaće kao takve im smetaju i sputavaju ih u raznim radnjama. Nošenje širokih  dugih  gaća s vezicom oko struka tek se razvilo u 19. stoljeću. Sve do danas gaće su mijenjale oblik od širokih, dugačkih, sve do kratkih i uskih.

Sedamdesetih godina gaće se ponovno odbačene
Ne u tako davnoj povijesti gaće su bile ponovo odbačene. SedamdesetihTijekom sedamdesetih godina popularne su tako uske traperice, pa su gaće smetale pri svlačenju i oblačenju hlača. Zato  jedan dio muškaraca i žena traperice nosi bez gaća. Dolaskom popularne mini dužine haljina i sukanja i gaće su postale minijaturne. Popularne su plitke slip gaće koje svojom veličinom jedva pokrivaju najnužnije.

Muškarci skloni odabrati udobnost
MuškarciDanašnja moda ostavila je širok spektar i mogućnost nošenja gaća. Većina muškaraca će se složiti kako je  najudobniji ‘stari’ način nošenja gaća. Slične su širokim kratkim hlačama kakve nose boksači u borbi u ringu. Danas je njihov popularni naziv bokserice. Zapravo one  su povratak na staro kad su muškarci nosili široke pamučne gaće s vezicom u struku i šlicem kopčanim na dugmad. Bokserice su vrsta donjeg rublja, a njihov kroj je potvrda teorije da  je muškom rodu važna udobnost. Kad ih nešto sputava skloni su ne nositi i skinuti gaće.

SkidanjeSkidanje gaća uvreda
Ipak skidanje gaća izaziva  skandal. Ako poznajemo sociološka i kulturološka kretanja, ako znamo što je uljudno, a što uvreda, tad moramo znati i činjenice. Želimo li nekoga neizmjerno uvrijediti to je upravo moguće skidanjem gaća i pokazivanjem stražnjice.

Modni hit u Brazilu
Danas muškarci kao i žene nose nešto što ne možemo nazvati klasičnim gaćama. Tri tisuće godina prije Krista u Egiptu, zabavljačice, plesačice nosile su mali trokut na prednjoj strani i provučenu  traku, lančić na stražnjoj strani.

EgipatPopularnost tog oblika ‘gaćica’ postao je modni hit u Brazilu i to ne kao donje rublje, već kao kupaći kostim. Taj proizvod ima specifičan oblik ‘gaćica’ i poznat je pod nazivom tanga. Više otkriva nego pokriva, naročito stražnjicu.

Kolumna gace 2Svi smo isti
Otkriti ili pokriti, udobnost ili erotičnost, funkcija ili etika, veliko ili malo sve je Kolumnapomiješano kad je u pitanju donje rublje. Nevjerojatna je ljudska znatiželja zaviriti ispod odjeće i saznati što se ispod krije. A kad se otkrije, brzo se zaboravlja jer istina je samo jedna, tamo dolje ispod odjeće i sami istu stvar posjedujemo. Tim saznanjem naša se  znatiželja može brzo zadovoljiti.

Foto: Wikipedia/Privatni album