fbpx

U Muzeju suvremene umjetnosti predstavljene Nove kolekcije

Treći program HRT…

Nove kolekcije

Nove kolekcije– Nove kolekcije oslanjanju se na dugu i produktivnu povijest odnosa televizijskoga medija i umjetnosti u Hrvatskoj. Izlazeći iz okvira klasično shvaćenoga prostora medija, Nove kolekcije postaju mjesto susreta umjetnosti, audiovizualnoga stvaralaštva i publike 21. stoljeća – istaknuo je redatelj Vladislav Knežević.
U Muzeju suvremene umjetnosti novinarima je predstavljen novi umjetnički projekt Trećega programa Hrvatske televizije pod nazivom Nove kolekcije. Riječ je o seriji videoradova i instalacija poznatih hrvatskih umjetnika koji su proizvedeni u okviru Hrvatske radiotelevizije, a koji propituju granice medija, televizije i stvarnosti.
– Nove kolekcije možemo opisati kao specifičan program Hrvatske radiotelevizije usmjeren podršci umjetnicima i umjetničkoj proizvodnji pri stvaranju novih audiovizualnih djela koju pružamo u okviru naših produkcijskih uvjeta – istaknula je urednica Vlatka Kolarović.
Pojasnila je da se javna televizija koristi kao produkcijski, tehnološki i diskursno-simbolički potencijal, a televizijski medij kao produkcijski studio, svojevrsni kreativni laboratorij u kojemu se stvaraju nova umjetnička djela.
Gledatelji Trećega programa Hrvatske televizije imat će mogućnost vidjeti radove pet suvremenih umjetnika različitih generacija, pogleda na umjetnost, interesa i estetika. Umjetnici Bojan Gagić i Miodrag Gladović predstavit će se s radom Lighterature Reading, Dalibor Martinis s radom pod nazivom Proba TV Dnevnika 4. svibnja 1980. Tomislav Šoban autor je djela I tako dalje, Kristijan Kožul i Damir Žižić predstavit će Happy / Couple, a umjetnica Ana Hušman rad Volim te, Ines.
Nove kolekcijeHrvatska radiotelevizija jedna je od najvećih kulturnih institucija u Republici Hrvatskoj i njezin zadatak nije samo očuvanje bogate audiovizualne baštine nego i stvaranje novih autorskih koncepcija i djela, a upravo se time vodio autor ovoga jedinstvenoga projekta Tomislav Pulić.
– Sama riječ kolekcije upućuje na stvaranje potencijalne buduće zbirke i podsjeća na ulogu muzeja kao čuvara umjetnosti, ali i mjesta na kojemu se proizvodi, prezentira i komunicira novo znanje – pojasnio je Tomislav Pulić i dodao da u tome smislu Nove kolekcije poprimaju oblik muzeja ili galerije u kontekstu televizijskoga programa. Osim televizijskomu prikazivanju umjetnička djela koja se prikazuju u emisiji namijenjena su i izlaganju u galerijskim i drugim prostorima.
– Već su sada brojne galerije i institucije u Republici Hrvatskoj zainteresirane za prikazivanje tih radova u svojim prostorima, što nam je jako drago. Vrlo je važan nastavak života umjetničkih djela i nakon njihova prikazivanja na Hrvatskoj televiziji – istaknula je povjesničarka umjetnosti i kustosica Branka Benčić te dodala kako će se ciklus Nove kolekcije nastaviti, pa je tako svoj rad već započeo umjetnik Marko Tadić, koji predstavlja Hrvatsku na ovogodišnjemu Venecijanskome bijenalu.
Nove kolekcijePrva emisija Nove kolekcije na rasporedu je na Trećemu programu Hrvatske televizije u četvrtak 23. veljače s početkom u 21.30 sati.
Umjetnički projekt Nove kolekcije autorski potpisuje Tomislav Pulić, kustosko-savjetnički tim na projektu čine povjesničarka umjetnosti i kustosica Branka Benčić i redatelj Vladislav Knežević. Urednica i voditeljica emisije je Vlatka Kolarović. Vršiteljica dužnosti rukovoditelja Produkcijskog odjela za kulturu na Hrvatskoj radioteleviziji je Lidija Špiranec.

Foto: Press – Daniel Autischer, Saša Ćetković