fbpx

Natalia LL o djelu seks dvije žene: Bio je to početak feminizma

MSU…

Feministička izložba Natalije LL ’70-ih godina bila je zatvorena nakon tri dana baš zbog scena njezinog seksa sa ženom

Natalia LL, seks dvije ženeBaršunasti teror‘ je djelo umjetnice Natalije LL koje je privuklo najviše posjetitelja zbog tematike.
-To je bio početak feminizma zato sam se odlučila na to djelo – rekla je umjetnica Natalia LL za portal Scena.hr. Djelo predstavlja seks dvije žene i od ovog tjedna može se vidjeti u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. Feministička izložba Natalije LL 1970-ih godina bila je zatvorena nakon tri dana baš zbog scena njezinog seksa sa ženom. Djelo ‘Baršunasti teror’ se nalazi u sklopu izložbe ‘Divlji zapad. Neoavangarda iz Wroclawa’ u Muzeju suvremene umjetnosti i posjetitelji će ju moći vidjeti od 16. lipnja do 15. kolovoza. Izložba predstavlja filmove, dokumentarne zapise, umjetnička djela iz područja vizualne umjetnosti, arhitekture, kazališta, urbanizma, ali i iz svakodnevnog života poljskog grada Wroclawa od 1960-ih do danas.
Natalia LL– Ovdje se osjećam kao kod kuće i kao da me razumiju ovdje – rekla je idejna začetnica izložbe Dorota Monkiewicz za portal Scena.hr. Dorota nam je otkrila kako se ne smatra autoricom izložbe nego idejnom začetnicom jer je na izložbi radilo puno autora. Također je dodala da je posebnost ove izložbe to što je posvećena jednom gradu.
Izložba se sastoji od sljedećih cjelina: Jerzy Ludwinski (kritičar i teoretičar umjetnosti; osnivač Galerije Mona Lisa i organizator Natalia LLSimpozija umjetnosti Wroclaw ’70); Simpozij umjetnosti Wroclaw ’70 (najveća manifestacija konceptualne umjetnosti u Poljskoj); Wroclaw – otvoreni grad (suradnja s drugom umjetnicima i razna gostovanja); Kazalište i izvedbene umjetnosti (eksperimenti u kazalištu i festivali); Izložba ‘Umjetnost žena’, 1978, Galerija Jatki (prva feministička izložba u Poljskoj); Panorame Wroclawa – Wroclawski filmski studio (kultni filmovi tzv. poljske škole); Wroclawska pobuna (razdoblje izvanrednog stanja u zemlji); Novi mediji u Wroclawu (fotografija i video); Umjetnička kolonija ‘Ziemia Zgorzelecka’ (rani naglasak na ekološkim temama), konkretistička poezija te naposljetku povijesni i suvremeni kontekst grada i djelovanja umjetnika u njemu. (Ana Dukić)

Foto: Filip Beusan