fbpx

Uroš Lajovic i Jasminka Stančul u Kneževu dvoru!

Dubrovnik…

Medijski pokrovitelj Scena.hr

Jasminka StančulVečeras, 2. listopada 2015. godine, u sklopu Jesenjeg glazbenog moskara, koncert će održati Dubrovački simfonijski orkestar pod ravnanjem uglednog slovenskog dirigenta Uroša Lajovica, dok će kao solistica natupiti međunarodno priznata pijanistica Jasminka Stančul.
Koncert će se održati u atriju Kneževa dvora s početkom u 21,00 sati. Riječ je o vrhunskim umjetnicima međunarodnog ugleda. Svjetski poznati dirigent Uroš Lajovic dirigirao je više Uros Lajovicod 90 orkestara diljem Europe, Rusije, Turske, SAD-a, Koreje, Kine, Tajvana i Kolumbije, bio je šef orkestra u Beogradu, šef Slovenske filharmonije te godinama predaje u Beču, a među njegovim studentima su neki od najvećih glazbenika današnjice.
Pijanistica Jasminka Stančul svoju međunarodnu karijeru započinje osvajanjem prve nagrade na Međunarodnom natjecanju Beethoven u Beču 1989. godine. Danas blisko surađuje s Bečkim gudačkim kvartetom s kojim redovno nastupa u bečkom Musikvereinu i u Japanu, a može se pohvaliti i suradnjom s prestižnim svjetskim orkestrima i izvandrednim dirigentima.
Njezin koncert prošle godine u Kneževu dvoru nazivan je ‘vrhuncem pijanizma’, a isti doživljaj publika će moći doživjeti i večeras. Na programu je:
B. Bersa – Idila
L. van Beethoven – Koncert za klavir i orkestar br.3 u c molu
L. van Beethoven – Simfonija br. 8 u F duru
Karte su dostupne online na portalu www.ulaznice.hr pri čemu je kupnjom MasterCard i Maestro kartice moguće ostvariti popust od 10%, u uredima Orkestra (Slanica), KICu Luža, turističko info centru Stradun, turističkoj agenciji Perla Adriatica, gift shopu Dubravka na Pilama, kao i na ulazu jedan sat prije početka koncerta pred Dvorom.

O dirigentu:
Uros LajovicUROŠ LAJOVIC je jedan od najuspješnijih dirigenata i profesora dirigiranja u Europi . Nakon što je studirao kod prof. Bruna Maderne na Mozarteumu u Salzburgu, nastavio je na Hotschule für Musik und darstellende Kunst u Beču, Austrija s prof. Hansom Swarowskym u čijoj je klasi Lajovic magistrirao s počastima. On je tada postao dirigent Slovenske filharmonije i zagrebačkog Simfonijskog orkestra. Također je dirigirao i komornim orkestrom RTV. Godine 1988, Lajovic osnovao je Komorni orkestar Slovenicum koji je djelovao do 2001. Vrlo brzo nakon toga postigao je međunarodno priznanje dirigirajući velikim orkestrima širom svijeta. Od tada, Uroš Lajovic je gost-dirigent, stalni dirigent, umjetnički ravnatelj i umjetnički savjetnik brojnih istaknutih europskih glazbenih institucija. Između 2001. i 2006. je bio glazbeni direktor Beogradske filharmonije. Lajovic je imenovan redovnim profesorom u na Sveučilištu za glazbu u Beču, u Austriji 1991. Također je predavač i na Muzičkoj akademiji u Zagrebu od 2009.
Maestro Lajovic prvi put je dirigirao 1965. Od tada je nastupao s najistaknutijim solistima, orkestrima i zborovima. Do danas bilježi preko 1300 nastupa. U svojoj karijeri je dirigirao s više od 70 različitih orkestara u Europi, Rusiji, Turskoj, SAD-u, Koreji, Kini, Tajvanu i Kolumbiji. Dobitnik je međunarodnog priznanja za svoj rad, te je više puta nagrađen.
O solistici:
Jasminka StančulJASMINKA STANČUL, pijanistica, rođena u Srbiji, studirala je u svojoj domovini, kao i na glazbenom konzervatoriju u Beču s Noelom Floresom, kao i u Ženevi s Mariom Tipom. Bila je dobitnica 1. nagrade na Međunarodnom natjecanju Beethoven u Beču.
Jasminka Stančul blisko surađuje s Bečkim gudačkim kvartetom, jednim od ansambala Bečkih filharmoničara, s kojim redovito nastupa u bečkom Musikvereinu i u Japanu.
U svojoj uspješnoj karijeri Jasminka Stančul nastupila je s orkestrima kao što su Wiener Concertverein, Mozarteum Orkestar, Camerata Salzburg, Bruckner Orkestar iz Linza, Praški simfonijski orkestar, Berlinski simfonijski orkestar, Badische Staatskapelle Karlsruheu, Filharmonija Robert Schumann iz Chemnitza, Südwestdeutsche filharmonije, Essenska filharmonija, Württemberška filharmonija, Nürnberška Philharmonija , Slovenska filharmonija, Slovačka filharmonija, Zagrebačka filharmonija, Varšavska filharmonija, Mađarska nacionalna filharmonija, orkestar Haydn iz Bolzana, Petrogradska filharmonija , Estonski nacionalni simfonijski orkestar, Pariški orkestar, Orchestre Philharmonique de Luxembourg, Orchestre Philharmonique de Liege, Fondacija Gulbenkian, Pittsburški simfonijski orkestar, Los Angeleska filharmonija, Madison simfonijski orkestar, Simfonijski orkestar Charlotte, Simfonijski orkestar iz Tokya i Sydney Symphony Orchestra.
Jasminka je radila s izvanrednim dirigentima kao što su Alexeev, Bareza, Bartolomé, Baudo, Boni, Fischa, Graf, Horvat, Kobayashi, Korsten Kuhn, Maazela, Marković, Netopil, Ono, Perick, Rasilainen, Remmereit, Salonen, Sanderling, Saraste, Schirmer, Sieghart, Stein, Tetzlaff, Weil i Wildner. Nastupala je na mnogim važnim festivalima poput Klavier – Festival u Ruhru, Schleswig-Holstein i Rheingau Musik Festival , Maggio Musicale Fiorentino, Settimane Musicale di Stresa, Wiener Musiksommer, Carinthischer Sommer, Radio France Montpellier , kao i u Toulouseu, Besançonu i Bratislavi.

Foto: Press