fbpx

Zbog frizure na dvoru su žene vodile ljubav stojećki!

Kratke priče…

Frizure visoke i do jedan metar nosile su žene na dvoru u Versaillesu

dvor“Ako moj suprug ne zna upravljati Francuskom, zato ja znam upravljati modom“,  izjavila je Marie Antoinette.

Bila je to velika zabluda. Marie Antoinette nije željela pogledati istini u oči. Nije željela priznati kako u jednom kraljevstvu nije moguće imati dvije kraljice, kraljicu Francuske i kraljicu modu.

I danas kad nema puno kraljica i kraljeva odnos mode i poznatih javnih osoba je isti. Ni jedna glumica ili pop, rock estradna zvijezda, ne želi priznati da njome upravlja  kraljica moda. I danas zvijezde filma, TV zvijezde, estradne zvijezde misle da one upravljaju modom. Lukava moda nije napustila svoj tron, ona je samo uzela najbolje vojnike i postavila ih u prve redove kako bi milom ili silom zavladala i prisilila pučanstvo da joj se pokori.

Zaljubljena Marie Antoinette
dvorNakon sedam godina provedenih u braku Marie Antoinette  nije konzumirala ljubav. Bez muževa dodira, poljupca i ljubavnih milovanja zaljubila se u modu.
Ona joj je omogućila da se zabavlja i da prividno upravlja modnim ludostima. Modna ludost zasigurno je bila puf frizura. Iako je bila ozloglašena jer se dame nisu mogle normalno kretati, teško su ulazile u kočije, spavale  su u sjedećem položaju i  s mukom su plesale, puf frizure postale su trend.

Marie Antoinette voljela je izlaziti, družiti se. Bogatstvo je trošila na kockanje, odjeću, nakit i frizure. Tjedno je organizirala dvorske balove u dvorani zrcala u Versaillesu.  Na dvoru je željela svima pokazati  kako  ona upravlja modom. Osmislila je tematske balove, a održavali su se barem jednom tjedno. Tako je organizirala  bal u čast pobjede Francuske mornarice. Za tu prigodu na njezinoj puf frizuri izrađen je cijeli jedrenjak.
Dolaskom proljeća u kosama dama frizeri su znali ‘zasaditi’  čitave  vrtove. U znak slavlja dobrog roda povrća i voća, dame su hodale s košarama na vrhu puf frizura ili pak s povrtnjacima.

Opasne i nespretne visoke frizure
dvorNajveća opasnost za visoke frizure bili su veliki lusteri sa svijećama. Frizura s ugrađenim dodacima  mogla je biti i metar visoka. Opasnost da će se visoko češljana kosa zapaliti postojala je svakim prolaskom ispod visećeg lustera sa svijećama.
Složena kosa s raznim dodacima izgledala je kao skulptura koju su žene nosile na glavi. Stalnim pudranjem kose održavale su čvrstoću frizure, a
brašno-bijela kosa postala je modni hit.

Za vođenje ljubavi najpopularniji stojeći položaj
Muškarci na dvoru bili su očajni. Morali su strogo voditi računa o izgledu ženskih frizura pri vođenju ljubavi. Radi postojanosti frizure najpopularniji položaj za vođenje ljubavi bio je stojeći položaj.
Uvaženi i vrlo traženi su dvorski frizeri. Morali su biti vješti i u kratko vrijeme popraviti raščupanu frizuru nakon ljubavnog odnosa. Njihova brzina dobro se plaćala kao i diskrecija čuvanja tajni. Popravak frizure najčešće je bio vezan za razne skrivene, zabranjene ljubavi kao i tajne ljubavne veze. Ljubavnice su mogle biti razotkrivene ukoliko njihova frizura pri pojavljivanju u javnosti nije bila uredno počešljana.
Za brži postupak izrade frizure, a radi gubitka vlastite kose, Marie Antoinette uvodi u modu vlasulje.
Raskošne i visoke vlasulje postale su simbol bogate aristokracije. Izrađene od prirodne kose ili mješavine kose i konjske dlake, pridonijele su najunosnijem poslu tog vremena, vlasuljarstvu.

U sljedećem nastavku izrada vlasulja

Kolumna: Branka Vučetić Atletić

Foto: Wikipedia