fbpx

Branka Vučetić Atletić: Kratke priče modne povijesti!

Utjecaj mode na izgled frizura…

ProfokusLjepota je oduvijek bila  nešto važno i značajno. Kad je u pitanju ljudska ljepota ta kategorija često je povezana  s osobnim ukusom. Postoji ipak nešto što može utjecati na naš ukus. To je svakako moda. Pod njezinim  pritiskom posustajemo i poneki puta iracionalno stavljamo neke  stvari u kategoriju lijepog. Samo moda ima taj značajan utjecaj i samo moda može u odrađenom trenutku promijeniti ružno u lijepo ili lijep u ružno. Možda se većina neće složiti s ovom teorijom. Dokazati  moć mode moguće je kroz niz primjera i tako vidjeti njezin snažan utjecaj. Samo rijetki  pojedinci  mogu se oduprijeti snažnom utjecaju mode.
Za modu možemo utvrditi da se rodila u srednje vijeku. Migracijom, trgovinom pa i ratovima, komunikacija između država bila je intenzivnija. Informacije o načinu odijevanja brže su se širile  i prenosile. Odjevni predmeti, ukrasi, tekstil  način češljanja postaju slični u raznim državama  stoga takav sličan ili isti načinBranka Atletić moda odijevanja i ukrašavanja možemo okarakterizirati kao utjecajem rađanja mode. Ako se zadržimo samo u  području frizura  modni utjecaj i pitanje estetskog poimanja i tu ima velik utjecaj. Bizaran način češljanja  nastao je u srednjem vijeku.  Utjecaj crkve bio je velik. Žena je trebala izgledati čedno. Ženska ljepota  tog razdoblja odlikovala se  u bijeloj puti kao alabaster, rumenim ustima kao koralji i bijelim zubima kao biseri.
Kosa se smatrala  simbolom koketnosti, zato su  žene kosu  morale  prekriti raznim pokrivalima za glavu.  Popularna frizura tog vremena je ‘hennin’.
To je spoj kose složene na tjemenu u obliku stožaca i potpuno pokrivene visokom stožastom kapom ili kapama koje su se račvale kao dva roga.
Da bi kosa stajala uspravno vezala se je pomoću traka, i češljala pomoću češlja umočenog u šećernu vodu.Branka Atletić moda Kako bi istakle izduženost glave žene su kosu čupale u prednjem čeonom dijelu sve do polovice tjemena kako ni jedan pramen kose ne bi  izvirio  ispod kape.
Pretpostavlja se da je taj oblik frizure s visokom kapom donesen iz Mongolije, gdje su ga nosile žene, kako bi se njihova odjeća razlikovala od muške. Visoke kape bile su u modi u Francuskoj, Engleskoj, sjevernoj Europi, Mađarskoj i Poljskoj. Kroz vrh  stožaste kape prolazio je tanki veo i mogao je biti dužine čak do poda. Ljepotu tako izdužene glave  nametnula je moda koja je  već u Branka Atletić modasrednjem vijeku pokazala da zna kako se Europom caruje. Svoj pohod kroz stoljeća nastavila je bez imalo smetnje i do danas zadržala svoje modno prijestolje.

U sljedećem nastavu pratite kako su izgledale frizure iz razdoblja rokokoa.

Piše: Branka Vučetić Atletić

Foto: Wikipedia