fbpx

Kazalište Mossovjet prvi put u Zagrebu!

Gostovanje…

MossovjetAkademski državni teatar Mossovjet iz Moskve prvi put gostuje u Zagrebu u Hrvatskom narodnom kazalištu s predstavom ‘U prostranstvu Tennesseeja W.‘ u petak, 12. veljače 2016. godine s početkom u 19,30 sati. Ova predstava nastala je prema motivima poznate Williamsove drame Tramvaj zvan čežnja i romana Shugoroa Yamamota Grad bez godišnjih doba te već više od deset godina s uspjehom predstavlja rusko kazalište na međunarodnoj kulturnoj sceni. Redatelj i pisac teksta je Jurij Jeremin, a glavne uloge igraju Valerij Jaremenko, Jekaterina Guseva, Jevgenija Krjukova, Dmitrij Žuravljev.
MossovjetKao i kod većine djela znamenitog američkog dramaturga Tennesseeja Wiliamsa, u središtu predstave je sukob osjetljive poetične prirode i surove stvarnosti. Predstavnica aristokracije s američkog juga Blanche Dubois (Jevgenija Krjukova) u potrazi za duševnim mirom stiže kod svoje sestre Stelle (Jekaterina Gusjeva). No kako Blanche živi u svijetu romantičnih iluzija, ne uspijeva uspostaviti željeni odnos s brutalno grubim Stanleyem (Valerij Jarjomjenko), mužem Stelle koja se već pomirila sa surovošću života.
Autor predstave, redatelj i scenarist, Jurij Jeremin vrlo iznijansirano prikazuje odnose obiteljskog trokuta, a predstava ima elemente više žanrova; komedije, drame i tragedije. Ta predstava, upečatljiva, stilski dotjerana i ispunjena živom glazbom je, prema riječima samog autora, prava enciklopedija osjećaja u kojoj pronalazimo sve elemente muško-ženskih odnosa: strast, ljubav, požudu, nježnost, privlačnost, impulzivnost – sve ono sto je nemoguće objasniti racionalno i što ovaj odlični umjetnički trio (Jevgenija Krjukova, Jekaterina Gusjeva i Valerij Jarjomjenko) odlično uspijeva prikazati u ovoj predstavi.
MossovjetMossovjet, Akademski državni teatar, osnovan je 1923. Njegovim duhovnim tvorcem smatra se Jurij Aljeksandrovič Zavadski – učenik i sljedbenik K.S. Stanislavskog i E.B. Vahtangova, koji je okupio jedan od najinteresantnijih i najživopisnijih stvaralačkih kolektiva Rusije. Umjetnički rukovoditelj programa danas je ruski narodni umjetnik Pavel Homski, režiser i pedagog s velikim iskustvom u domaćim i inozemnim kazalištima. Repertoar kazališta uključuje 27 predstava prema dijelima iz svjetske i domaće dramaturgije, a također i izvedbe suvremenih autora koje se svaku večer izvode na dvije pozornice.

Foto: Press