fbpx

Arheološki muzej u Zagrebu: Iz muzeja… u škole!

Iz muzeja… u škole!

Arheološki muzej u Zagrebu provodi program „Iz muzeja… u škole!” u osnovnim i srednjim školama u Zagrebu i okolici. Program Iz muzeja… u škole! sastoji se od 13 interaktivnih i edukativnih radionica koje prate zbirke Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Iz muzeja

Radionice su prilagođene dobnim skupinama i usklađene su s nastavnim predmetima i kurikulumom.

– S obzirom na to da zbirke i stalni postav Arheološkog muzeja u Zagrebu trenutno nije dostupan učenicima osnovnih i srednjih škola u programu Iz muzeja… u škole! pripremili smo radionice koje će iz Arheološkog muzeja u Zagrebu ići u škole.

Radionice su to koje prate Pretpovijesnu zbirku kao što su „Život neandertalca”, „Izgradi pretpovijesnu kolibu”, „Dječje igračke”, „Kasnohalštatski ratnik” i „Tkanje”, radionice koje prate Egipatsku zbirku poput „Pišemo i čitamo hijeroglife” i „Egipatska piramida”, radionice koje prate Antičku zbirku „Rimski mozaik”, „Grčke vaze” i „Rimska pločica” i radionica “Obrada metala” koja prati Srednjovjekovnu zbirku.

Dvije radionice „Muzejska kocka” i „Kosti pričaju priču” obrađuju sve četiri spomenute zbirke – poručuju organizatori.

Više informacija o radionicama i prijava na mrežnim stranicama Arheološkog muzeja u Zagrebu.

– Arheološki muzej u Zagrebu sa svojom stalnim postavom bio je središnje mjesto posjeta učenika osnovnih i srednjih škola iz cijele Hrvatske. Razloga tome bilo je mnogo, uz to što je postav bio dio kurikularne nastave do toga što je bio intrigantan, zanimljiv, edukativan te uz svoj dodatni didaktičko – radionički dio, zabavan.

Tako su učenici bolje pamtili naučeno školsko gradivo, ali i zanimljivosti iz Muzeja. Potres 2020. godine znatno je oštetio zgradu Muzeja te je Muzej već dvije godine zatvoren za javnost, pa tako i za učenike osnovnih i srednjih škola. Uz to, stradao je upravo stalni postav.

No, kako bi i dalje učenicima pokazali Muzej i sve ono što se u njemu čuva, didaktičko – radionički dio prebacio se u škole. Putem raznovrsnih prezentacija, digitalnih aplikacija i virtualnih šetnji programom Iz muzeja… u škole! učenike se uvodi u stalni postav Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Uz to, svojim radioničkim dijelom prati se kurikularna nastava u osnovnim i srednjim školama te tako ovaj program, osim svoje kulturne ima i obrazovnu vrijednost.” (autorica programa IZ MUZEJA… U ŠKOLE!, Zorica Babić, muzejska savjetnica pedagoginja Arheološkog muzeja u Zagrebu).

Program Iz muzeja… u škole! sufinanciran je od strane Ministarstva kulture i medija kao program koji potiče razvoj publike u kulturi u Republici Hrvatskoj.

Foto: Press Arheološki muzej – Iz muzeja… u škole