fbpx

Damir Lončar dobitnik godišnje nagrade kazališta Komedija

Zagreb…

Damir Lončar– Počašćen sam i sretan što sam ove godine dobio godišnju nagradu kazališta Komedija. Nagrada je uvijek priznanje za nešto što čovjek dobro radi i napravi, no i obveza da tako nastavi činiti i ubuduće. Zahvaljujem svima koji su me izabrali iz našeg vrijednog ansambla, u kojemu sigurno ima mnogo kandidata za tu nagradu. Samim tim sam ponosniji na nju – izjavio je Damir Lončar.
Na koncertnom spektaklu Čarobni Broadway kojim će se svečano obilježiti završetak još jedne vrlo uspješne sezone kultnog zagrebačkog Kazališta Komedija dodijelit će i godišnja nagrada kazališta Komedija. Nagrada ove godine odlazi u ruke glumačkog velikana Damira Lončara, a velika svečanost na rasporedu je u utorak 19. lipnja 2018. godine s početkom u 19.30 sati.
Nadzorni odbor za dodjelu godišnje nagrade čine Alenka Dučić, Tomislav Čadež, Dorica Nikolić i Krešimir Batinić. Stručni žiri, izabran od Nadzornog odbora, čine redatelji Krešimir Dolenčić i Zoran Mužić i prošlogodišnja dobitnica nagrade Sandra Bagarić, a odlučili su da se ovogodišnja nagrada za najbolje umjetničko ostvarenje dodjeljuje glumcu i redatelju, članu ansambla Kazališta Komedija, Damiru Lončaru, za ulogu Antona A.S. Dmuhanovskog u komediji Revizor, autora N. V. Gogolja i režisera Dražena Ferenčine te ulogu Nonacourta u komediji Talijanski slamnati šešir, autora Eugena Labichea i u režiji Georgija Para.
Damir LončarDamir Lončar rođen 1961. godine u Osijeku Nakon završenog Odsjeka glume Akademije dramske umjetnosti član je Drame HNK u Osijeku gdje ostvaruje niz glavnih uloga (Glorija, Bljesak zlatnog zuba, Kaligula, Samoubojica, Hamlet, Kroćenje goropadnosti, Priče iz bečke šume, Čaruga, Pustolov pred vratima, U logoru). U prosincu 2007. nastupa u predstavi Zastave, barjaci, stjegovi Mire Međimorca kojom se obilježava 100. godišnjica HNK u Osijeku. Od 1992. počinje nastupati u Zagrebačkom gradskom Kazalištu Komedija gdje dvije godine kasnije postaje član ansambla i ostvaruje niz zapaženih uloga u komediografskom repertoaru, operetama i mjuziklima. Gotovo da nema uspješnice na Komedijinu repertoaru u kojoj nije sudjelovao: Barun Trenk, Luda noć u hotelu President, Štrudl od trešanja, Luda lova, Od kreveta do kreveta, Na tri kralja ili kako hoćete, Buba u uhu, Gostioničarka, Opera za tri groša, Kneginja čardaša, Svoga tela gospodar, Čaruga, Budala za večeru, Mala Floramye, San ivanjske noći, Klupko, Nemoćnik u pameti, Narodil se mladi kralj, Patnje gospodina Mockinpotta, Skidajte se do kraja, Uhvaćen u mrežu, Cigle svete Elizabete, Sluga dvaju gospodara, Dundo Maroje 008, Ukroćena goropadnica, Skup, Bljesak zlatnog zuba, Vanja i Sonja i Maša i Picko, Talijanski slamnati šešir i Revizor.
S vremenom počinje se baviti režijom, najprije kao asistent i koredatelj (Buba u uhu, Od kreveta do kreveta, Monty Python’s Spamalot, Mali dućan strave, Gubec-beg), a samostalno režira predstave Čaruga, Cigle Svete Elizabete, Čekajući epita, terapija, terapija!, Operetni express 2013 i 2 018, Mala Kavana i Dobri vojak Švejk. Nastupao je na Dubrovačkim ljetnim igrama (Skup, Dundo Maroje, Posjet stare dame, Orestija, Don Quijote). Ostvario je više filmskih (Luka, Božić u Beču, Srce nije u modi, Svirajte nešto ljubavno, Duga mračna noć) i televizijskih uloga (Moja kućica, moja slobodica, Naša mala klinika, Bračne vode). Nagrađen je za ulogu Georgea Pidgeona u predstavi Luda noć u hotelu President, a nagrade na Marulovim danima osvaja za uloge Stipe i don Zane u predstavama Bljesak zlatnog zuba i Glorija. Zlatnom arenom u Puli nagrađen je za sporednu ulogu u Radićevom filmu Luka, a Nagradom hrvatskoga glumišta za ulogu Feldkurata Otta Katza u predstavi Dobri vojak Švejk. Za ulogu Antona A.S. Dmuhanovskog u predstavi Revizor N. V. Gogolja (2017., redatelj Dražen Ferenčina) 2017. nominiran je za medijsku nagradu Jutarnjeg lista “Zlatni Studio”.

Foto: Press