fbpx

Damir Terešak: Film Garbura snimili smo u teškim uvjetima

Premijera film Garbura će ovisiti o međunarodnim filmskim festivalima, kaže Damir Terešak

– Najveći izazovi su bili svakako strepnja da se unatoč mjerama netko u ekipi ne zarazi. Prekid snimanja bi za nas bio katastrofa. Imali smo problema i s vremenskim uvjetima tako da se plan snimanja u hodu mijenjao jedno četiri pet puta. Produkcijski tim na čelu s Anom Grbac i Hrvojem Habekovićem se izvrsno nosio sa svim tekućim izazovima te mislim kako su redatelj Žuvan i ekipa bili dosta zadovoljni. Rekao bih da je to najveći uspjeh: snimili smo film u teškim uvjetima, ali u izvrsnom raspoloženju. Po snimljenim materijalima koje sam redovito gledao, možemo se nadati dobrom filmu – kaže Damir Terešak producent filma Garbura.

Garbura

Nakon nešto manje od mjesec dana, u nedjelju, 20. prosinca, u Pirovcu je završeno snimanje debitantskog dugometražnog igranog filma Garbura scenarista i redatelja Josipa Žuvana. Producent filma Damir Terešak kaže kako su epidemiološke mjere shvatili vrlo ozbiljno.
– Imali smo dvije osobe koje su cijelo vrijeme nadgledale provodi li svaki član ekipe pojačanu higijenu ruku, distancu, nošenje maski te im je po nekoliko puta mjerena tjelesna temperatura. Na putu do seta ekipa se vozila najviše po četiri člana u jednom kombiju. K tome, svatko tko je dolazio izvan ekipe bio je na licu mjesta testiran brzim antigenskim testom. Imali smo dežurnu medicinsku sestru koja je uzimala briseve. Svi su u ekipi bili jako disciplinirani i mislim da nas je to spasilo od zaraze – rekao je Damir Terešak.
Filmu slijedi postprodukcija.
– Koja bi mogla trajati osam mjeseci, a premijera će ovisiti o međunarodnim filmskim festivalima i njihovoj naklonosti prema našem filmu. Nadamo se jednom od većih festivala – zaključio je Terešak.
Koproducentica Garbure je Nikolina Vučetić Zečević, a direktor fotografije Tomislav Sutlar. Scenografkinja je Petra Poslek, kostimografkinja Katarina Pilić, majstorica maske Jasmina Lilić, a tonski snimatelj Zoran Maksimović. Uloge u filmu nose Franko Floigl, Mauro Ercegović Gracin, Ljubomir Bandović, Marija Škaričić, Ivana Roščić, Asja Jovanović i Zdenko Jelčić.
Radnja filma Garbura bazirana je na dvanaestogodišnjacima koji žive kuća do kuće u makadamskom naselju, Antoniu i Nikoli, koji se zabavljaju paljenjem karabita te sve to snimaju i stavljaju na Internet nadajući se da će imati milijunske preglede poput drugih youtubera. Njihove obitelji u dugogodišnjoj su svađi i nijednima ni drugima nije drago da se dječaci međusobno druže. Nikolina baka Ivka odbija dati potpis za asfaltiranje makadamske ceste jer ne želi da i “Gornja kuća”, gdje žive Antonio, mama Ines i djed Vlado, ima pristup kanalizaciji.
Film Garbura nastaje u produkciji Maxima filma (Hrvatska) i koprodukciji Biberche productions (Srbija) uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, Filmskog centra Srbije, MEDIA-e, EURIMAGES-a i HRT-a.

Foto: Press – Domagoj Doko