fbpx

Najveće svjetske fešte Roberta Knjaza na malim ekranima

Zagreb…

Hrvatska radiotelevizija (HRT) od srijede, 21. kolovoza na svom Prvom programu (HRT-HTV1) u terminu od 22.00 sata započinje s ponovnim prikazivanjem dokumentarne serije Najveće svjetske fešte autora Roberta Knjaza.
U svakoj od osam epizoda pratimo jednu ili dvije velike svjetske fešte kroz koje upoznajemo ljude, tradiciju i kulturu država Najveće svjetske fešteu kojoj se fešte odvijaju. Serija tako postaje pohvala ljudskoj domišljatosti i izložba najoriginalnijih ljudskih zabava, od festivala blizanaca u Sjedinjenim Američkim Državama do festivala plemena u Papui Novoj Gvineji, od trčanja za kolutom sira u Engleskoj do utrke lađa u dolini Neretve.
Osim što su izvor veselja i razbibrige, fešte su mnogima izvrsni izvor zarade, pa tako na Tomatinu, gađanje rajčicama u Španjolskoj, Robert Knjazu nekoliko dana dođe 55.000 ljudi koji financijski itekako poguraju lokalnu zajednicu.
Prva epizoda govori o utrci i borbi s bikovima u sklopu San Fermina u Pamploni čine tu feštu jednom od najpopularnijih, ali i najopasnijih i najnapetijih na svijetu. Glavnu joj je promidžbu odradio nobelovac Ernest Hemingway u svojim djelima, a broj sudionika iz svih krajeva svijeta do današnjega je dana narastao na više od milijun. Zašto su balkoni i prozori Pamplone najunosniji na svijetu? Koji motivi ljude potiču na sudjelovanje u utrci s bikovima i izlaganje svoga života smrtnoj opasnosti?

Foto: Press – Najveće svjetske fešte