fbpx

Obilježen Dan dojki i BRA Day na Cvjetnom trgu

Zagreb…

Cilj javnozdravstvene akcije je educirati žene o važnosti ranog otkrivanja bolesti i pravovremenog liječenja, ali i o mogućnosti rekonstrukcije dojke kako bi se žena vratila kući u istom fizičkom i psihičkom stanju

Dan dojki i BRA DayDanas je na Cvjetnom trgu obilježen je prvi puta u Hrvatskoj Dan dojki & BRA Day u organizaciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Hrvatske lige protiv raka, Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba, Ministarstva zdravlja i Udruge pacijenata Sv. Juraj. Cilj ove javnozdravstvene akcije prije svega je educirati žene o tome kako sačuvati zdrave i kako najbolje izliječiti oboljele dojke te osvijestiti žene o tome da imaju mogućnost rekonstrukcije putem HZZO-a ako je dojka uklonjena zbog raka.
Tim povodom Zagrepčanke su imale mogućnost i besplatno obaviti na Cvjetnom trgu mamografski pregled te se naručiti za isti u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo ‘Dr. Andrija Štampar’.
Dan dojki i BRA DayBreast Reconstruction Awareness Day (Dan povećanja svjesnosti o rekonstrukciji dojke) prvi je puta obilježen u Kanadi prije pet godina.
Samo ovakav sveobuhvatan timski pristup može dovesti do ispravnog tretmana za svaku ženu oboljelu od raka dojke i osigurati joj odgovarajuću medicinsku njegu i skrb.
Prema podacima iz 2014., broj novooboljelih žena u Hrvatskoj iznosio je 2644, a u 2015. godini 1054 žene umrlo je od raka dojke. Iako nam statistika ne ide u prilog i broj novooboljelih žena u Hrvatskoj raste, pozitivna je vijest da se tom problemu pristupa sve bolje i cjelovitije. Skrb za oboljele žene nipošto ne prestaje otkrivanjem bolesti, nego ona tek tada počinje, pri čemu do izražaja dolazi sva kompleksnost rješavanja ovog gorućeg problema.

Foto: Press